Правозахисники пояснили, скільки зберігається новий ID-паспорт у міграційній службі, якщо власник не забрав його через карантин

20 Жовтня 2020, 18:27

Правозахисники пояснили, скільки часу зберігається новий ID-паспорт у міграційній службі, якщо власник не зміг його забрати через карантин, та як можна отримати інформацію про готовність документу.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для переселенців», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист», передає Центр журналістських розслідувань.

Як вказують правозахисники, згідно з п.98 Постанови Кабміну від 25.03.2015 №302 видачу та зберігання паспортів умовно можна поділити на три етапи:

1. Перші 3 місяці з дня виготовлення паспорт зберігається у відділенні міграційної служби, до якої Ви зверталися із заявою щодо оформлення паспортного документа.

У разі неотримання паспорта протягом цього періоду, паспорт разом із заявою-анкетою та доданими до неї документами повертаються на підставі акту приймання-передачі відповідному територіальному органу/підрозділу ДМС для зберігання.

2. Якщо заявник не отримав паспорт протягом 6 місяців з дня його оформлення, працівник територіального органу/підрозділу ДМС письмово попереджає заявника про знищення паспорта в разі його неотримання протягом року з дня його оформлення.

3. У разі неотримання протягом року паспорта він знищується. При цьому складають акт про знищення недійсних паспортів у трьох примірниках, а інформацію про це вносять у базу даних недійсних документів.

Отже, отримати виготовлений паспорт необхідно не пізніше 12 місяців з дня його оформлення.

Також слід пам’ятати, що відповідно до чинного законодавства паспорт видається:

– не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його отримання;
– не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його термінового отримання.

Разом з тим, як показує практика, цей період може бути більшим від встановленого, зокрема, у випадках оформлення паспорта громадянина України внутрішньо переміщеній особі. Аби дізнатися, чи виготовлено паспорт, можна скористатися електронним сервісом ДМС за посиланням: https://dmsu.gov.ua/services/docstate.html

«Зверніть увагу! Якщо Ви оформлювали документи в центрі надання адміністративних послуг, який призупинив свою роботу через карантин, документи можна отримати у відповідному територіальному підрозділі ДМС», – наголосили правозахисники.

Нагадаємо:

  • Державна міграційна служба України відзначає, що в період дії карантину не буде застосовувати штрафні санкції за несвоєчасне звернення громадян в підрозділи ДМС для оформлення ID-карти або вклеювання фото в паспорт.
  • Переселенці з Донбасу тепер можуть оформити паспорт у найближчому підрозділі Державної міграційної служби за фактичним місцем проживання чи перебування особи. Саме такий порядок оформлення документів, що посвідчують особу, з 2014 року діє для внутрішньо переміщених осіб з окупованого Криму.
  • Правозахисники пояснили, що треба робити внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та мешканцям непідконтрольних Україні окремих районів Донецької та Луганської областей, щоб вклеїти фотокартки до паспорта при досягненні 25- та 45-річного віку.
  • Правозахисники пояснили, що є правдою або міфом у найбільш популярних твердженнях стосовно паспорта громадянина України для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), щодо яких ходить багато чуток.