Перше питання опитування: Зеленський запропонував ввести довічне ув’язнення за корупцію

14 Жовтня 2020, 23:53

Президент України Володимир Зеленський оголосив перше питання загальнонаціонального опитування, яке відбудеться 25 жовтня: Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах?

Про це Зеленський повідомив у Facebook і опублікував відповідне відео, передає Ценр журналістських розслідувань.

«25 жовтня на виборчій дільниці ти зможеш дати відповідь на 5 важливих питань. Неділя, 25 жовтня, приходь і вирішуй. Буде так, як вирішиш ти, бо Україна – це ти», – сказав Зеленський.

13 жовтня Зеленський анонсував проведення у день місцевих виборів 25 жовтня всенародного опитування, на якому українцям запропонують дати відповідь на 5 питань. Що саме питатимуть, наразі невідомо. Питання озвучать найближчим часом: кожного дня по одному запитанню.

Комітет виборців України (КВУ) занепокоєний ініціативою президента України Володимира Зеленського про проведення всеукраїнського опитування в день голосування на чергових місцевих виборах 25 жовтня, повідомляє пресслужба КВУ.

«Процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом України. КВУ нагадує, що на початку вересня схожі ініціативи вже розглядалися у Верховній Раді, проте не були прийняті», – сказано в повідомленні.

9 червня в Верховній Раді був зареєстрований президентський законопроект №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум». В цей же день законопроект був опублікований. Верховна Рада прийняла в першому читанні запропонований президентом України Володимиром Зеленським законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум.

Нагадаємо:

  • У 2020 році Верховна Рада прийняла зміни до виборчого кодексу. Голосування на місцевих виборах, що відбудуться в жовтні, проходитиме за відкритими списками. І вперше в них зможуть взяти участь переселенці з окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також з Криму.  Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР Місцеві вибори і переселенці: вперше у новій громаді.
  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • 7 липня Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів.