На Херсонщині можуть застосовувати технологію “двійників”: як уберегтися від маніпуляцій на виборах?

05 Жовтня 2020, 15:39

Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала 11 випадків реєстрації кандидатів, які мають співзвучні прізвища (іноді прізвище та ім’я) із чинними очільниками міст та іншими кандидатами, які також балотуються на посади голів громад.

Про це повідомив сайту IPC-Генічеськ координатор громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Євген Гладкий.

“Законом не заборонено людям з однаковими або схожими прізвищами балотуватися. Говорити про двійників ми можемо тоді, коли людина висуває свою кандидатуру не для того, щоб перемогти і розвивати свою громаду, а для того, щоб таким маніпулятивним шляхом відтягти частину голосів від головного опонента, топ-кандидата. Це має досліджувати поліція”, – наголосив він.

На посади голів шести громад Херсонської області претендують кандидати, які мають однакові або співзвучні прізвища.

Згідно дослідження ОПОРИ, на посаду Херсонського міського голови зареєструвалися два кандидати з прізвищем Колихаєв. Один з них Ігор Колихаєв – народний депутат України, висуванець від політичної партії «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити», другий – Юрій Колихаєв – керівник громадської організації «Громадська ініціатива «Нам тут жити». Юрій Колихаєв проживає у селищі Кінне Лозівського району Харківської області та йде на місцеві вибори самовисуванцем.

Ще один кандидат на посаду Херсонського міського голови – Рожков Юрій Станіславович  – також є керівником ГО «Громадська ініціатива «Нам тут жити». Його ім’я співзвучне з ім’ям чинного депутата Херсонської обласної ради Рожкова Юрія Геннадійовича, який балотується до Херсонської міської ради від політичної партії «Нам тут жити» та є першим кандидатом у єдиному виборчому списку. Рожков Юрій Станіславович є жителем села Бабайківка Царичанського району Дніпропетровської області.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували двох кандидатів на посаду Бериславського міського голови, які мають прізвище Шаповалов. Шаповалов Олександр Миколайович – чинний міський голова Берислава – балотується на цю ж посаду від партії «Нам тут жити». Шаповалов Володимир Григорович, який йде самовисуванцем – також є керівником ГО «Громадська ініціатива «Нам тут жити», як і вищезгадані Юрій Колихаєв та Юрій Рожков. За даними сайту YouControl ГО «Громадська ініціатива «Нам тут жити» зареєстрована 4 вересня 2020 року у місті Берислав. Керівником організації є Валерій Яковлєв.

Двох Андріїв Дяченків зареєструвала Каховська територіальна виборча комісія. Вони балотуватимуться на посаду Каховського міського голови. Дяченко Андрій Андрійович – чинний міський голова Каховки – на місцевих виборах є представником політичної партії «Пропозиція». Його «двійник» – Дяченко Андрій Сергійович – зареєстрований самовисуванцем.

На посаду Олешківського міського голови балотуються двоє Гараненків – Вадим Олександрович, чинний голова Нововоронцовської РДА, висунутий партією «Слуга народу» та Артур Анатолійович, самовисуванець.

Висунули свою кандидатуру для балотування на посаду міського голови Голої Пристані одразу троє осіб зі співзвучним прізвищем. Серед них чинний голова Голої Пристані – Олександр Бабич. Голова Голопристанської міської ТВК Олена Якушева повідомила у поліцію, що «невстановлені особи перешкоджають її діяльності, шляхом погрози застосування насильства». Членам комісії надходили повідомлення з вимогою зареєструвати кандидатів. На засіданні Голопристанської міської ТВК 25 вересня комісія встановила, що платіжна квитанція проведена не відповідною особою: прізвище кандидата Бабич, а платіжка надана від Бабіча. На підставі цього Бабичу Олександру Миколайовичу було відмовлено в реєстрації кандидатом на посаду міського голови Голої Пристані.

У Чаплинській територіальній громаді на посаду селищного голови кандидують двоє осіб з прізвищем Фаустов. Один з них – Фаустов Олексій Георгійович – чинний селищний голова Чаплинки, йде на вибори від «Слуги народу». Інший – Фаустов Олег Олексійович – самовисуванець.

Територіальна виборча комісія зареєструвала ще трьох кандидатів на посаду Чаплинського селищного голови зі співзвучним прізвищем: Бериславського Володимира Миколайовича – чинного голову Чаплинської районної ради, Бериславського Олександра Михайловича та Бреславського Богдана Йосиповича. Усі троє – самовисуванці.

Хто такі кандидати-двійники та як їх відрізнити від реальних кандидатів з однаковими ініціалами розповіла голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська

0:00 Хто такі двійники?

2:15 Які санкції передбачено за надання пропозиції стати двійником

2:50 Як мають діяти правоохоронні органи у цій ситуації?

3:49 Ознаки двійника

В ОПОРІ зазначили, що  застосування технології «двійників» є “типовою проблемою української традиції проведення виборів. Реєстрація кандидатів зі схожими чи аналогічними іменами, прізвищами, а інколи й по батькові при застосуванні мажоритарних систем призводить до так званого «ефекту спойлеру» (від англ. «Spoil» – псувати), – розсіювання (розпорошення) рівня підтримки кандидатів виборцями, у даному випадку внаслідок плутанини із однаковими іменами та прізвищами (особливо, якщо «двійник» за черговістю стоїть першим у бюлетені). Враховуючи підвищену «вагу» голосу на місцевих виборах порівняно із загальнодержавними, оскільки округи охоплюють значно меншу кількість виборців, вплив такої маніпулятивної технології зростає”.

Як повідомлялося, координатор громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Євген Гладкий раніше також прокоментував дії Генічеської ТВК, яка зареєструвала кандидатів у депутати від “Слуги народу” після спливу строків, визначених для цього Виборчим кодексом.

Нагадаємо:

  • 7 липня Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів.