Місцеві вибори: Як заповнювати бюлетень? (відеоінструкції)

03 Жовтня 2020, 15:41

Громадянська мережа ОПОРА підготувала кілька інструкцій, які допоможуть виборцям правильно заповнити бюлетень з голосування на місцевих виборах 25 жовтня.

Відеоінструкції розміщені на сторінках ОПОРИ у соцмережах та на сайті громадянської мережі, передає IPC-Генічеськ.

“Цього року українці вперше зіштовхнуться з реалізацією на практиці нової виборчої системи, закладеної до Виборчого кодексу – пропорційної із відкритими списками. Нова виборча система передбачає й бюлетені нової форми. За допомогою таких бюлетенів виборці обиратимуть обласну раду, районну раду та міську (сільську або селищну) раду за умови, що кількість виборців у цьому населеному пункті становить 10 тисяч і більше”, – йдеться у повідомленні громадянської мережі.

“Нова форма виборчих бюлетенів зустрінеться там, де виборці обиратимуть депутатів міської, селищної чи сільської ради, якщо в їхній територіальній громаді 10 тисяч і більше виборців (не мешканців у населеному пункті, а саме зареєстрованих виборців). Також такий бюлетень матиме кожен виборець для голосування за депутатів районних рад і ще один – для голосування за депутатів обласних рад. Такий бюлетень треба “читати” по горизонталі: ліворуч буде перелік партій, посередині два квадратики для позначок, а праворуч – пронумерований перелік кандидатів від цієї партії. Спочатку обираємо партію та ставимо “галочку”, “плюсик” чи будь-яку іншу позначку в першому квадраті для волевиявлення за партію, а до другого квадрату вписуємо номер кандидата, якому хочемо допомогти піднятись у відповідному територіальному списку своєї партії. Вносити цифри для голосування за кандидата треба буде дуже уважно. По-перше, бажано внести  максимально точний номер, який зазначено поряд з його прізвищем (наприклад: не 6, а 06; не 1, а 01 тощо). По-друге, цифри необхідно вносити у другий квадратик для позначок, який розкреслено у виглядві трафарету (наприклад: раніше так писали індекси на листівках та поштових конвертах в Україні)”, – розповіли в ОПОРІ.

Центральна виборча комісія затвердила форму та колір бюлетенів, які використовуватимуться на місцевих виборах цієї осені. Бюлетені розрізнятимуться за кольорами наступним чином:

  • блакитного кольору – з виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласної ради;
  • світло-зеленого кольору – з виборів депутатів районної ради;
  • світло-жовтого кольору – з виборів депутатів міської ради;
  • світло-сірого кольору – з виборів депутатів районної у місті ради;
  • кремового кольору – з виборів депутатів сільської, селищної ради;
  • світло-рожевого кольору – з виборів сільського, селищного, міського голови.

Вибори до місцевих органів влади в Україні відбудуться 25 жовтня. 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів.

До 7-го жовтня територіальні виборчі комісії мають затвердити текст виборчого бюлетеня з виборів депутатів обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради та сільського, селищного, міського голови для голосування у відповідному виборчому окрузі.

Як повідомлялося, з початку передвиборчої кампанії в Херсонській області поліцейські відкрили 7 кримінальних проваджень за фактами хуліганства, підкупу виборців, підроблення виборчої документації тощо.