Київський апеляційний суд переглядатиме вирок колишньому «міністру охорони здоров’я Криму» Міхальчевському

03 Жовтня 2020, 14:24

Київський апеляційний суд відкрив апеляційне провадження на вирок, яким «міністра охорони здоров’я Республіки Крим» Петра Міхальчевського визнано винним у державній зраді та призначено покарання у вигляді 10 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Київського апеляційного суду від 25 вересня 2020 року.

Адвокат Петра Міхальчевського Валентин Рибін в інтересах свого клієнта подав апеляційну скаргу на вирок Дніпровського районного суду Києва, яким Міхальчевського засуджено до 10 років позбавлення волі.

13 липня 2020 року суд визнав винним Петра Міхальчевського у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада в редакції від 2014 р.). Водночас, за ч. 2 ст. 110 КК України Міхальчевського виправдано у зв’язку з недоведеністю вчинення ним кримінального правопорушення. Під час судового засіданням 20 лютого 2020 року прокурор Павло Чернишенко запросив для обвинуваченого 13 років позбавлення волі за статтею 111 ККУ, а за статтею 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України») — звільнити від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням закінченням строків давності.

Нагадаємо:

  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «глави» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму. Міхальчевський підписав вручену йому підозру в скоєнні злочину за ст. 111 КК України (державна зрада).
  • 8 січня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід Міхальчевському у вигляді утримання під вартою строком на один місяць. 24 квітня Херсонський міськсуд продовжив арешт Міхальчевському до 24 червня.
  • Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що Міхальчевський може бути причетний до дискримінації кримчан. Очолюючи «міністерство охорони здоров’я» на півострові в 2014 році, він проводив політику доступності медичної допомоги тільки власникам паспорта Росії.
  • Слідство опрацьовує і факти, опубліковані в матеріалі Центру журналістських розслідувань щодо участі Міхальчевського в політичний діяльності в окупованому Криму. Екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Госсовєта Криму».
  • 25 червня обвинувальний акт щодо Михальчевський був направлений до Апеляційного суду Києва для вирішення питання про визначення підсудності та подальшого розгляду по суті.
  • Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.