«Квартири Ердогана» для кримців: чому ні за Порошенка, ні за Зеленського їх так і не збудували (відео)

07 Жовтня 2020, 09:58

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 06 жовтня 2020 року.

ЦЖР намагається знайти відповідь на питання, яке вже доволі тривалий час хвилює переселенців із Криму і тих, хто збирається на вільну територію, не в силі продовжувати життя на окупованому Росією півострові. Півострові несвободи, тотальної пропаганди війни та відсутності переспектив для дітей українців та кримських татар, які залишаються громадянами України.

Офіційна цифра кількості ВПО із Криму і Севастополя у порівнянні з переселенцями з Донецької та Луганської областей невелика – кілька десятків тисяч. Від переїзду людей утримує відсутність доступного житла і добре оплачуваної роботи.

Тому пропозиція президента Туреччини Реджепа Ердогана у 2016 році профінансувати будівництво квартир для тисячі сімей кримських татар-переселенців подала надію, яка швидко згасла від байдужості безвідповідальних політиків та урядовців.

В Україні змінилась влада – президент Ердоган пропонує новому президенту швидко збудувати квартири для 500 сімей. Але проект, який почав просуватись кабінетами буквально в турборежимі, раптом загальмувався – і міжурядової угоди і досі немає.

Натомість спостерігаємо різнобій заяв і дій щодо місця будівництва міні-містечка для переселенців: Генічеськ, і Херсон – готують земельні ділянки, раптом чуємо заяву про Миколаїв. А в розмовах офрекордс чуємо насамперед про Київ. Світлана Єрещенко, генічеська кореспондентка ЦЖР, нагадує хронологію і послідовність у діях політиків та чиновників: сюжет «Квартири Ердогана». Спроба друга.

Питань багато щодо проекту, який ми умовно називаємо «Квартири Ердогана», багато. І на більшість із них ми сподіваємось отримати відповідь від Рустема Умерова, народного депутата України від партії Голос та засновника МБФ «Фонд національного добробуту Криму».