Збитки від негоди на Херсонщині сягнули понад 6 мільйонів гривень

29 Вересня 2020, 16:08

Збитки від буревію, що пронісся 27 вересня у селищі Велика Олександрівка, складаюь понад 6,3 млн гривень збитків.

Про це на брифінгу повідомив керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, заступник голови ОДА Вадим Чабан.

“За попередніми підрахунками, станом на поточний момент, сума збитків становить більше 6 млн 300 тисяч гривень. З них 4 млн гривень – це збитки, що зазнали мешканці, приватні власники, 2 млн 300 тисяч – це вартість відновлювальних робіт по комунальному майну”, – сказав він.

https://www.facebook.com/khoda.gov.ua/videos/961229401055063/

За попередньою інформацією, обстеженню підлягає близько 300 домівок мешканців Великої Олександрівки. Також пізніше нададуть інформацію про вартість ремонтних робіт з відновлення електро- та газопостачання. Крім того, буревій завдав шкоди лісовому господарству на загальній площі 151 га – вартість відновлення лісового фонду буде також встановлюватися додатково.

Попередньо, за словами Чабана, йдеться про місцевий рівень надзвичайної ситуації, що дасть змогу фінансувати відновлювальні роботи за рахунок селищного, районного бюджетів, а також у разі браку коштів профінансувати видатки за рахунок коштів обласного бюджету.

За інформацією Великоолександрівської райдержадміністрації, наразі тривають роботи з ліквідації наслідків негоди у Великоолександрівському районі.

Напередодні відбулося оперативне засідання районної комісії ТЕБ та НС. Членами комісії розглядалися варіанти щодо забезпечення навчального процесу для учнів Великоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. На даний час єдиним прийнятним варіантом визначено впровадження дистанційного навчання, до завершення аварійно-відновлювальних робіт.
Наразі вже розробляється проєктно – кошторисна документація на виконання аварійно-відновлювальних робіт по двох корпусах постраждалих будівель школи, замовляються матеріали. Збитки обраховуються мільйонами гривень, власними силами район не впорається, вже підготовлено пакети документів, аби отримати підтримку з боку держави.
На ранок 29 вересня до району прибули понад 30 фахівців аварійно-рятувальної служби ГУ ДСНС України у Херсонській області. Під час засідання оперативного штабу з ліквідації наслідків негоди, під керівництвом заступника голови районної державної адміністрації, керівника робіт з ліквідації наслідків НС Олени Лавренко за участі керівника аварійно-рятувального загону, підполковника служби цивільного захисту Олександра Яшкіна визначені подальші дії в організації ліквідаційних робіт. Серед першочергових дій – відновлення електро та газопостачання на постраждалих ділянках селища, розчищення даху на ЗОШ №1 та вжиття тимчасових заходів для захисту від опадів.