Вибори в умовах пандемії COVID-19: ОПОРА виявила недостатність протиепідеміологічних заходів на рівні виборчих комісій

07 Вересня 2020, 14:14

Спостерігачі ОПОРИ, які на системній основі забезпечують моніторинг діяльності ТВК, зазначають про незадовільний стан протиепідеміологічних заходів на рівні виборчих комісій. 

Про це йдеться у першому звіті за результатами спостереження громадянської мережі ОПОРИ за процесом підготовки до місцевих виборів-2020.

“Представники ОПОРИ під час перших засідань ТВК фіксували відсутність у новопризначених членів комісій захисних масок та дезінфікуючих засобів…  З одного боку, члени ТВК не забезпечуються необхідними засобами дезінфекції та масками. З іншого, виборчі комісії недостатньо дотримуються вимог, передбачених карантином, а також вони не забезпечені чіткими алгоритмами дій у конкретних ситуаціях, пов’язаних із COVID-19”, – зазначається у звіті.

На думку ОПОРИ, держава повинна у максимально короткі строки забезпечити наступні гарантії належних умов проведення голосування під час поширення COVID-19:

  • Гарантувати виділення належного обсягу фінансування на заходи із організації безпечного голосування на виборчих дільницях, в умовах самоізоляції та у закладах охорони здоров’я, забезпечення необхідними засобами членів виборчих комісій. Фінансування заходів також повинно спрямовуватись на масштабне інформування кандидатів, членів виборчих комісій та виборців про основні алгоритми безпечної поведінки під час реалізації виборчих процедур.
  • Підготувати і розповсюдити рекомендації для політичних партій, їхніх місцевих організацій, кандидатів на місцевих виборах щодо безпечних умов проведення передвиборної агітації.
  • Підготувати і розповсюдити рекомендації для всіх суб’єктів виборчого процесу, включаючи кандидатів, членів виборчих комісій та офіційних спостерігачів, щодо найоптимальніших варіантів попередження захворюваності під час реалізації виборчих процедур. Зокрема, повинні бути сформовані рекомендації щодо механізмів уникнення черг під час подання документів до виборчих комісій та під час голосування на виборчих дільницях.
  • Розробити сценарії реагування на випадки захворюваності членів виборчих комісій, у разі виявлення хворих виборців у приміщенні для голосування або за їхнім місцем перебування, або виборців в умовах самоізоляції. Відсутність таких деталізованих сценаріїв може спричинити паніку серед членів виборчих комісій та інших суб’єктів виборчого процесу та порушення виборчих прав окремих громадян, особливо у малих громадах, де громадяни можуть володіти інформацією про виявлення випадків захворюваності в інших конкретних осіб.
  • Правоохоронним органам доцільно розробити плани дій у разі політично вмотивованих спроб дестабілізувати виборчий процес шляхом поширення дезінформації про ситуації із COVID.

“Заходи із протидії захворюваності не повинні обмежувати гарантії діяльності суб’єктів виборчого процесу, що може відбутися виключно шляхом законного перенесення виборів. Держава зобов’язана приділити основу увагу комплексній комунікації із виборцями, політичними партіями, кандидатами, членами виборчих комісій, забезпечивши їх чіткими алгоритмами дій у кризових ситуаціях і правилами безпечної поведінки під час реалізації виборчих процедур. Дана комунікація повинна бути обов’язково забезпечена належним фінансовим і матеріально-технічним забезпеченням”, – переконані в громадянській мережі ОПОРА.

Як повідомлялося, громадянська мережа ОПОРА офіційно розпочала масштабу кампанію спостереження за черговими місцевими та першими місцевими виборами в територіальних громадах, які відбудуться 25 жовтня 2020 року. Громадське спостереження ОПОРИ спрямоване на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

У рамках спостереження ОПОРА інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, оцінюватиме політичний контекст та якість дотримання всіма сторонами законодавства та міжнародних стандартів виборів, прав і свобод громадян на усіх етапах, зокрема, й на тому, який передує офіційному початку виборчого процесу.

Спостереження ОПОРИ відбувається завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), в рамках проєкту USAID «Місцеве спостереження за політичними процесами в Україні».