В кожному селі Асканійської громади планують замінити мережі водопостачання

27 Вересня 2020, 17:43

В ОТГ Асканія-Нова модернізували систему водопостачання, наразі займаються заміною мереж у всіх населених пунктах громади, у подальшому планують створити єдиний диспетчерський пункт.

Про це сайту IPC-Генічеськ розповів голова ОТГ Асканія-Нова Віталій Свінціцький.

Модернізація системи водопостачання, яка була реалізована за підтримки програми DOBRE, вплинула на якість води та зменшення затра на електроенергію, заміна мереж водопостачання та діспетчірізація, – те, над чим продовжують працювати в громаді. За програмою DOBRE виділили два млн. грн., співфінансування громади – до 600 тис.грн.

“У 2016 році після обєднання була ідея поліпшити комунальні послуги в нашому селищі та навколишніх селах. Ми почали з Маркєєва: в 2017 році замінили частотний перетворювач, насос, а Асканія-Нова, та інші. Це була наша мрія, Асканії – відійти від сатнціії другого підйому, а в інших населених пунктах зробии водопостачання 24 години на добу, піти від графиків, що ми і щробили. У 2017 році за участю програми і місцевого бюджету ми нашу ідею та мрію втілили в життя. В Асканії було два підйоми, якими ми накачували до 500 кубів, і друга станція, яка подавала в інші населені пункти. Приблизно 87 кВт. На сьогодні – 10-11 кВт. Різниця в рази, економія в рази, і це ми бачимо сьогодні”, – сказав голова ОТГ.

Завдяки модернізації системи, водопостачання в населених пунктах громади здійснюється цілодобово, однак тарифи збільшувати не планують.

презентація модернізованої системи водопостачання по селам ОТГ, фото ОТГ Асканія-Нова

“Економія в два-три рази. Що отримало населення: поліпшення комунальних послуг та якість води. РЕС не розуміє, що відбулося в наших селах: чому платили так, а тепер в рази менше. Стали приїзджати, перевіряти, чи не крадуть, чи не відмотують лічильники. Потім подивилися, що все прозоро”, – зазначив голова ОТГ Асканія-Нова Віталій Свінціцький.

Наразі в громаді встановлені нові перетворювачі, насоси, відбувається заміна мереж водопостачання, яку планють здійснити у всіх населених пунктах ОТГ. Завершити проєкт має діспетчірізація. Передбачається, що в центрі буде одне комунальне підприємство, в якому знаходитиметься сервер, де буде показаний кожний насос, чи є там аварії чи немає, а черговий слідкуватиме за цим.

презентація модернізованої системи водопостачання по селам ОТГ, фото ОТГ Асканія-Нова

Як повідомлялося, в ОТГ Асканія-Нова збирають пропозиції до бюджету громади від місцевих жителів.

Територіальна громада Асканія-Нова селищна рада була утворена в липні 2016 року внаслідок об’єднання двох рад: Асканія-Нова селищна рада, Маркеєвська сільська рада.До об’єднаної громади з центром в смт Асканія-Нова Чаплинського району Херсонської області входять 6 селищ та 1 селище міського типу. Станом на 01 січня 2020 року в громаді проживає 4808 особи.