В Асканії-Нова презентували модернізовану систему водопостачання, яку зробили за підтримки програми DOBRE

20 Вересня 2020, 19:31

У неділю, 20 вересня, в ОТГ Асканія-Нова відзначають День громади. В рамках святкувань провели ярмарок на ринковій площі, забіг спортсменів, велопробіг, футбольні змагання та концертну програму. У цей день також урочисто презентували модернізовану систему водопостачання в селищі Асканія-Нова, яка була зроблена за підтримки Програми DOBRE.

На презентації модернізованої системи водопостачання голова ОТГ Асканія-Нова Віталій Свінціцький розповів про різницю в споживанні електроенергії між минулим обладнанням і теперішнім: економія електроенергії дасть можливість не підвищувати тариф на водопостачання. Завдяки модернізації було організовано пряму подачу води зі свердловин у водопровідну мережу, оминаючи накопичувач.
На урочистостях з привітаннями виступили голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв, голова Чаплинської районної адміністрації Володимир Галицький, директор біосферного заповідника ім. Ф.Е. Фальц-Фейна Віктор Гавриленко та інші. Почесними грамотами селищного голови були нагороджені працівники та колективи, які зробили вагомий внесок у розвиток об’єднаної територіальної громади.

За інформацією селищної ради Асканія-Нова, нещодавно відбулись презентації модернізованої системи водопостачання по селам ОТГ, під час яких розповідали про переваги нового обладання, а також плани у подальшому зробити диспетчеризацію, щоб обладнанням можна було керувати із офісу комунального підприємства.

Як повідомлялося, територіальна громада Асканія-Нова була утворена в липні 2016 року внаслідок об’єднання двох рад – селищної та Маркеєвської сільської. У підсумку в об’єднання увійшло 7 населених пунктів. Загальна кількість населення – понад 5,5 тисяч осіб. Сукупний бюджет рад, що об’єдналися в ОТГ Асканія-Нова у 2016 році складав 2,4 мільйона гривень, а у в 2018 році – вже близько 36 мільйонів.

Отримувати кращі результати від децентралізації ОТГ Асканія-Нова допомогає і програма ДОБРЕ, завдяки якій облаштовували ринкову площу, молодіжний центр, залу засідань у селищній раді та запустили роботу медіа-центру.

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. До консорціуму виконавців програми DOBRE, на чолі з Global Communities, входять: Український кризовий медіа-центр, SocialBoost, Фундація підтримки місцевої демократії (FSLD/FRDL), Малопольська школа державного управління при Краківському університеті економіки (MSAP/UEK), Польща, Національний Демократичний Інститут (NDI).

(фото з Фейсбук-сторінки ОТГ Асканія-Нова)