У Кабміні знов обіцяють облаштувати сервісну зону на КПВВ «Чонгар»

09 Вересня 2020, 21:25

В рамках пілотного проєкту на КПВВ «Чонгар» на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом планують облаштувати сервісну зону.

Про це під час пресбрифінгу за результатами робочої поїздки на Херсонщину розповів заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко. За його словами, ідея пілотного проєкту полягає в тому, що окрім режимної зони, на КПВВ «Чонгар» створять і сервісну. У її межах громадянам, які перетинатимуть адмінмежу Херсонської області з тимчасово окупованим Кримом надаватимуться необхідні послуги.
«Сьогодні ми говоримо про ЦНАПи, банківські та медичні послуги, зручності для матерів з дітьми та інше. Також дуже важливою складовою є логістика: відкриття автостанції і запуск транспортного сполучення», – розповів Ігор Яременко.
Він також зазначив, що Міністерство наразі працює над типовим проектом, який буде реалізований на КПВВ «Чонгар», а потім масштабований на всі інші аналогічні об’єкти на межі з тимчасово окупованими територіями.
Ігор Яременко наголосив, що такі комплекси будуть модульними та мобільними. Це дозволить після деокупації продовжити їх використання на пунктах пропуску на державному кордоні.
У Міністерстві з питань реінтеграції ТОТ планують створити державне підприємство, яке у майбутньому отримає на баланс КПВВ на адмінмежі Херсонської області з Кримом, у Луганській та Донецькій областях.
Як повідомлялося, в Херсоні 5 травня Мінреінтеграції, Мінінфраструктури, Херсонська ОДА та Укрзалізниця підписали меморандум з компанією «Сокар Енерджі Україна» про створення хабу для обслуговування громадян біля КПВВ «Чонгар» на адмінкородні з окупованим Кримом.

Нагадаємо:

  • 20 вересня 2019 року почалось будівництво нових КПВВ «Чонгар» і «Каланчак». Роботи тривали до листопада.
  • 15 листопада 2019 року відкрили після реконструкції режимні зони КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» на адмінкордоні з окупованим Кримом. 19 грудня у КПВВ «Каланчак» відкрили сучасну сервісну зону, яка забезпечить надання адміністративних, транспортних та побутових послуг для громадян, які перетинають на адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом.
  • Детально про облаштування КПВВ читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Багатостраждальні КПВВ: тендерна історія».
  • 26 лютого 2020 року президент Володимир Зеленскьий заявив, що до кінця поточного року біля КПВВ «Чонгар» на адмінкордоні з окупованим Кримом Україна спільно з державною нафтовою компанією Азербайджану SOCAR відкриє великий хаб для обслуговування громадян.
  • Віце-прем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков висловлював сподівання, що сучасний хаб для обслуговування громадян біля КПВВ «Чонгар» на адмінкородні з Кримом за допомогою компанії «Сокар Енерджі» відкриють не пізніше ніж за півроку.