У Херсоні спостерігачку ОПОРИ не пустили на конференцію «Європейської Солідарності»

20 Вересня 2020, 08:50

Спостерігачку громадянської мережі ОПОРА не пустили на конференцію «Європейської Солідарності».

Як повідомили в ОПОРІ, спостерігачка виконала умови попередньої акредитації, але не змогла потрапити на захід 17 вересня.

“Спостерігачка ОПОРИ надіслала документи для акредитації на конференцію за електронною адресою, вказаною на сайті Херсонської територіальної організації ПП «Європейська Солідарність». Однак на місці проведення конференції представник політичної партії «Європейська Солідарність» Юрій Горбатенко повідомив представниці ОПОРИ, що для акредитації та допуску до конференції документи треба було надати особисто”, – йдеться у повідомленні.

Водночас, без попередньої акредитації на цю ж конференцію зміг потрапити інший представник ЗМІ – редактор онлайн-видання «МОСТ» Сергій Нікітенко, який проводив трансляцію заходу на своїй сторінці у Facebook.

«Мені намагався завадити охоронець, але я не зважав на нього і пішов до зали», – прокоментував ОПОРІ журналіст.

Після конференції Сергій Нікітенко запитав у голови Херсонської територіальної організації ПП «Європейська солідарність» Сергія Хланя, чому не допустили на конференцію представників ОПОРИ. На питання Хлань відповів, що ОПОРА не пройшла акредитацію, але журналістам заходити можна.

В ГМ ОПОРА нагадали, що згідно із частинами 1, 2 та 3 статті 218 Виборчого кодексу України, висування кандидатів організацією партії проводиться на її зборах, конференції у порядку, встановленому статутом партії та цим Кодексом. Повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників засобів масової інформації, визначений його організаторами, не пізніш як за п’ять днів до дня проведення зборів, конференції розміщується на офіційному веб-сайті організації партії, а у разі його відсутності – на офіційному веб-сайті партії. Про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах, конференції визначає організатор заходу.

Як повідомлялося, ОПОРА офіційно розпочала масштабу кампанію спостереження за черговими місцевими та першими місцевими виборами в територіальних громадах, які відбудуться 25 жовтня 2020 року.

Згідно спостережень ОПОРИ, Херсонська та Скадовська районні комісії порушили терміни утворення виборчих округів, а Новокаховська та Генічеська – утворили округи без принципу неперервності меж.

Згідно календарного плану, основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня, затвердженому Центральною виборчою комісією, 15 вересня розпочинався процес офіційного висування кандидатів у депутати місцевих рад та на посади сільського, селищного, міського голів.

Нагадаємо:

  • 7 липня Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів.