Плохушко: від партії “Слуга народу” до ТВК подали фальшиві списки (оновлено)

25 Вересня 2020, 16:18

фото з Фейсбук-сторінки Віктора Плохушка

Обласний штаб “Слуги народу” не подав затверджені списки кандидатів у депутати майбутньої Генічеської міської ради та кандидатуру нинішнього голови Щасливцевської сільради Віктора Плохушка, який був представлений як кандидат від цієї партії під час візиту президента Володимира Зеленського на Херсонщину, на посаду Генічеського міського голови. 

Про це сайту IPC-Генічеськ розповів Віктор Плохушко. За його словами, обласний штаб відмовилася подавати на реєстрацію погоджений список кандидатів у депутати Генічеської міської ради. Через те місцеві кандидати звернулися до президента і чекають “припинення політичної корупції”.

“Це спроба обласного штабу підіграти основним конкурентам для того, щоб перемогли опозиційні сили. Ми звернулися до президента України, що ми підтримуємо його, у разі якщо буде покінчено з політичною корупцією. Також ми чекаємо реакції президента на цей злочин”, – наголосив Віктор Плохушко.

Також він опублікував на своїй Фейсбук-сторінці списки кандидатів від “Слуги народу”, які за його інформацією були затверджені на обласному рівні та в Києві. “У Генічеську намагаються замінити реальні списки “слуг” фальшивими”, – висловився він.

https://www.facebook.com/plokhushko.victor/posts/2659509894364640

“Я був представлений нашим президентом Володимиром Олександровичем Зеленським кандидатом від партії «Слуга народу». Я підтримую президента, зібрав команду і ми підготували документи в ТВК для реєстрації кандидатів у Генічеську міську раду та кандидатом на посаду Генічеського міського голови. Однак, у зв’язку з тим, що ми не є субєктами виборчого права, подання необхідно було виконувати з наявності від представницького мандату обласного штабу партії «Слуга народу». Представник обласного штабу партії Юліан Лучко приїхав з мандатом для подачі документів в ТВК. Однак ситуація була затягнута до останньої хвилини, і ми чекали біля ТВК представника обласного штабу біля години та зайшли разом в ТВК о 23.57. зрозумійте ставлення представників обласного штабу. Коли ми зайшли до ТВК 24 вересня о 23.57 представник обласного штабу Юліан Лучко заявив, що документи, які я мав, це узгоджені списки кандидатів від «Слуги народу» до трьох виборчих округів майбутньої Генічеської міської ради, йому не потрібні. У нього є власні списки. Звідки вони з’явилися, невідомо. Додам, що о 21-й годині ми виправили помилки, і з цим пакетом документів чекали на Юліана Лучко біля ТВК.

Він заявив, що буде подавати окремий список і окремих кандидатів, я зрозумів, що творяться якісь маніпуляції, якась політична корупція. Я заплатив за себе грошову заставу як кандидата-самовисуванця на пост голови Генічеського міського голови. І коли я почув, о 23.59, що від мене нічого не треба, і ніякі документи не будуть прийматися, я подав до ТВК я подав пакет документів кандидата на посаду Генічеського міського голови як самовисуванця. Документи були прийняті. Ми викликали поліцію, біля будівлі ТВК на позашляховику біли люди спортивної зовнішності, які патрулювали будівлю ТВК, стояли осторонь, контролювали ситуацію. Це були цивільні». Ми намагалися звязатися з керівництвом обласного штабу, але на зв’язок ніхто не виходив, народний депутат Іванов Володимир Ілліч не може пояснити ситуацію, бо я думаю, також знаходиться в вакуумі інформації”, – розповів Віктор Плохушко.

https://www.facebook.com/plokhushko.victor/posts/2659356304379999

У свою чергу, голова Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу» Юрій Соболевський, коментуючи ситуацію в Генічеському районі, заявив, що Віктор Плохушко пішов самовисуванцем “з незрозумілих причин”.

“Наш кандидат був обраний головою Генічних ОТГ Віктор. Також був затверджений список кандидатів у депутати. Однак, з причин нам ще не зрозумілих, Віктор Плохушко вирішив подати заяву на посаду голови ОТГ, відповідні документи (мабуть заздалегідь підготовлені) подали по ТБ. Також за інформацією нашого довіреника, відповідального за подання документів, штаб Віктора Похушка відмовився передавати йому документи (претенденти) під різні претексти, що зробило неможливим подати своєчасне подання до ТВК. Ми обов ‘ язково проведемо ретельну перевірку всіх обставин цієї неприємної ситуації та опублікуємо її результати. Позицію щодо підтримки Віктора на виборах нашою партією не розглянули. Хочеться вірити, що це людський фактор, а не ще одна електоральна інтрига. Поки що запитань більше, ніж відповідей”, – написав Юрій Соболевський на своїй Фейсбук-сторінці.

Як повідомлялося раніше, діючий мер Генічеська Олександр Тулупов висувається кандидатом на посаду голови Генічеської громади. Відповідне рішення ухвалили на конференції Херсонської регіональної  організації політичної партії “Опозиційна платформа – за життя”, на який було висунуто кандидатів у депутати місцевих рад різних рівнів та на посаду міських голів і голів ОТГ.

За даними ЦВК, на виборах Генічеського міського голови мають право голосу 43557 виборців. Вибори відбуватимуться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в єдиному одномандатному міському виборчому окрузі. Це означає, що переможцю необхідно отримати більшу підтримку виборців, аніж в інших кандидатів, але не обов’язково понад 50 відсотків голосів тих, хто взяв участь у волевиявленні.

Згідно календарного плану ЦВК, з 15-го і до 24-го вересня політичним партіям необхідно було провести конференції обласних організацій з висунення кандидатів. Такі ж терміни визначалися і для реєстрації цих кандидатів.

Згідно спостережень ОПОРИ, Херсонська та Скадовська районні комісії порушили терміни утворення виборчих округів, а Новокаховська та Генічеська – утворили округи без принципу неперервності меж.

Нагадаємо:

  • 7 липня Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів.