ОПОРА виявила, представників яких партій найбільше в територіальних виборчих комісіях Херсонщини

12 Вересня 2020, 12:18

У складі територіальних виборчих комісій в Херсонській області найбільше представників п’ять партій: Опозиційна платформа «За життя», «Європейська солідарність», «Слуга народу», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та «За майбутнє».

На це звернули увагу в громадянській мережі ОПОРА, яка в серпні офіційно розпочала спостереження за передвиборчою ситуацією та підготовкою до чергових місцевих виборів.

За даними ГМ ОПОРА, в складі обласної, районних та міських ТВК працюють 270 представників 50 політичних партій. Найбільше представників у  мають п’ять партій: Опозиційна платформа «За життя» – 33 особи (12,22% від загальної кількості членів), «Європейська солідарність», «Слуга народу» та Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – по 32 особи ( по 11,85% кожна), «За майбутнє» – 21 особа (7,78%).

Як розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Херсонській області Євгеній Гладкий, ЦВК сформувала 15 територіальних виборчих комісій, якіутворили виборчі округи у Херсонській області. ОПОРА зафіксувала політичну рекламу на носіях зовнішньої реклами, у ЗМІ та Facebook. Найактивнішими були 12 політичних партій.

10  серпня Центральна виборча комісія сформувала у Херсонській області 1 обласну. 5 районних та 9 міських територіальних виборчих комісій з дотриманням термінів та встановлених законодавством процедур. До 25 серпня включно районні територіальні комісії утворили 23 сільських, 17 селищних виборчих комісій у відповідних районах.

фото: ОПОРА

«Станом на початок виборчого процесу сформовані всі територіальні виборчі комісії для організації виборів у Херсонської області. Територіальна організація виборчого процесу відбувалася відповідно до календарного плану – більшість ТВК, які моніторила ОПОРА, вчасно створили виборчі округи 5 та 6 вересня. Поза визначеними законом строками утворили округи Херсонська та Скадовська районна ТВК – 4 та 2 вересня відповідно. Також відомі факти формування округів з порушенням строків у Виноградівській та Великокопанівській сільській ТВК», – наголосив Євгеній Гладкий.

На думку спостергіачів, основною проблемою функціонування територіальних комісій є низька якість подань від політичних партій. Деякі подані члени комісій, які є жителями інших областей, відмовлялись працювати або не виходили на зв’язок.  Внаслідок цього, територіальні виборчі комісії знаходились під ризиком проведення засідання у неповноважному складі. Неодноразові заміни і відсутність великої кількості фактично працюючих членів комісії призводили до процедурних порушень із боку комісій. Через неналежне забезпечення виборчих комісій оргтехнікою, члени комісії не мали можливості роздрукувати постанови та рішення для інформування про свою поточну роботу, тим самим порушуючи статтю 37 Виборчого кодексу України. Наразі ці процедурні порушення не мають впливу на виборчі процеси, що може призвести до зриву відповідних виборів.

Як повідомлялося, раніше в ГМ ОПОРА повідомляли про незадовільний стан протиепідеміологічних заходів на рівні виборчих комісій.

ОПОРА офіційно розпочала масштабу кампанію спостереження за черговими місцевими та першими місцевими виборами в територіальних громадах, які відбудуться 25 жовтня 2020 року. Громадське спостереження ОПОРИ спрямоване на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

У рамках спостереження ОПОРА інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, оцінюватиме політичний контекст та якість дотримання всіма сторонами законодавства та міжнародних стандартів виборів, прав і свобод громадян на усіх етапах, зокрема, й на тому, який передує офіційному початку виборчого процесу.

Спостереження ОПОРИ відбувається завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), в рамках проєкту USAID «Місцеве спостереження за політичними процесами в Україні».