ОПОРА: Дві ТВК на Херсонщині утворили виборчі округи без дотримання принципу неперервності меж

16 Вересня 2020, 13:12

Херсонська та Скадовська районні комісії порушили терміни утворення виборчих округів, а Новокаховська та Генічеська – утворили округи без принципу неперервності меж.

Такі висновки зробили спостерігачі громадянської мережі ОПОРА.

Найпершою в Херсонській області утворила виборчі округи Скадовська районна ТВК. Засідання, на якому узгодити кількість округів та їх межі, відбулося 2 вересня, хоча територіальні виборчі комісії повинні були утворити територіальні виборчі округи 5 та 6 вересня. 4 вересня, з порушенням термінів, Херсонська районна ТВК утворила 6 виборчих округів. Однак уже 7 вересня кількість округів було змінено на 5. Інші районні виборчі комісії Херсонщини утворили округи вчасно: Бериславська та Каховська – 5 вересня, Генічеська – 6 вересня. Херсонська міська ТВК сформувала 7 виборчих округів на засіданні 5 вересня. Херсонська обласна ТВК 5 вересня утворила 8 територіальних виборчих округів з виборів депутатів Херсонської обласної ради.

Генічеська міська ТВК затвердила утворення трьох округів. Однак, як зазначає голова комісії Юрій Тутов, таке рішення порушує статтю 201 Виборчого кодексу України.

«У Законі наголошується, що при утворенні виборчих округів необхідно дотримуватися принципу неперервності меж. У затвердженій постанові другий округ розділяють на дві частини місто Генічеськ та затока Сиваш… Усі присутні члени комісії підтримали постанову з порушеннями, я проголосував проти. Однак, був зобов’язаний підписати її та надіслати до ЦВК, але зі своїм коментарем та схемою, на якій одразу видно, що округ розділений,»  – прокоментував голова комісії.

Загальна кількість виборців У Генічеській міській громаді – 43514 осіб.

Згідно календарного плану, основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня, затвердженому Центральною виборчою комісією, 15 вересня розпочинався процес офіційного висування кандидатів у депутати місцевих рад та на посади сільського, селищного, міського голів.

За даними ЦВК, близько 100 тисяч виборців змінили або визначили виборчу адресу на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року та отримали право голосувати за місцем фактичного проживання. Вперше в історії національних виборів зазначеною процедурою мали можливість скористатися орієнтовно 5,5 млн виборців, з яких 1,5 млн – внутрішньо переміщені особи, решта – трудові мігранти та виборці, які не мають зареєстрованого місця проживання.

Як повідомлялося, ОПОРА офіційно розпочала масштабу кампанію спостереження за черговими місцевими та першими місцевими виборами в територіальних громадах, які відбудуться 25 жовтня 2020 року. Громадське спостереження ОПОРИ спрямоване на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Кабінет міністрів затвердив протиепідемічні заходи під час проведення місцевих виборів в умовах епідемії коронавірусу.

Нагадаємо:

  • У 2020 році Верховна Рада прийняла зміни до виборчого кодексу. Голосування на місцевих виборах, що відбудуться в жовтні, проходитиме за відкритими списками. І вперше в них зможуть взяти участь переселенці з окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також з Криму.  Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР Місцеві вибори і переселенці: вперше у новій громаді.
  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • 7 липня Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів.