НАТО розширить співпрацю з Херсонщиною

24 Вересня 2020, 22:22

НАТО розширить співпрацю з Херсонщиною: обласна адміністрація з представництвом НАТО в Україні домовились про реалізацію спільних проєктів.

Про це йшлося під час брифінгу за підсумками зустрічі голови Представництва НАТО в Україні Александера Віннікова з очільником області Юрієм Гусєвим.
“Ми обговорили можливості нашої подальшої співпраці, й зокрема збільшення кількості заходів, які реалізовуватимуться на Херсонщині. Серед іншого, вони стосуватимуться підвищення рівня обізнаності громадян щодо НАТО, євроінтеграційних процесів та важливості співпраці Альянсу з Україною”, – розповів Александер Вінніков.
Він також зазначив, що НАТО у політичному та практичному контексті підтримує територіальну цілісність України та всіляко допомагає їй. Зокрема, на Херсонщині діють окремі програми з підтримки військовослужбовців та журналістів.
За словами Юрія Гусєва, під час зустрічі також досягнуто домовленостей щодо реалізації спільних проєктів гуманітарного спрямування: освітніх, інформаційних та культурних.
“Уже в жовтні на Херсонщині відкриється Офіс євроінтеграції. І ми також плануємо використовувати його можливості для поширення інформації, реалізації освітніх проєктів спільно з Північноатлантичним Альянсом. Я вже запросив пана Александера через декілька місяців знову відвідати Херсонщину, аби сформувати вже спільні проєкти між Херсонською облдержадміністрацією та Представництвом НАТО в Україні”, – наголосив Юрій Гусєв.
Александер Вінніков зазначив, що військові навчання, які проходять наразі на Херсонщині, є гарним прикладом того, як Україна імплементує нові практики, засновані на стандартах НАТО. За його словами, це дуже важливий крок, який допоможе Україні поглибити співпрацю з НАТО, а також скористатися можливостями долучитися до обміну досвідом.
В Україні затверджена та діє Річна національна програма (РНП) – стратегічний національний документ, що за формою та змістом наближений до Плану дій щодо членства в НАТО. Основна мета завдань, які містить документ, – досягнення відповідності критеріям членства в Північноатлантичному Альянсі. У контексті реалізації програми на Херсонщині втілюється ряд заходів.
Так, у грудні 2019 року в рамках програми «Шлях з бою додому» завершено проведення курсів з перепідготовки військовослужбовців Херсонського гарнізону, які заплановані або звільнені в запас чи відставку.
Крім того, за ініціативою обласної державної адміністрації 26 листопада 2019 року під час робочого візиту Президента України до Естонської Республіки було укладено Декларацію про наміри між Міністерством оборони України і Міністерством оборони Естонської Республіки щодо співробітництва стосовно територіальної оборони в Україні. Документом передбачається розробка та реалізація на Херсонщині пілотного проєкту зі створення територіальної оборони за принципами естонського добровольчого воєнізованого формування «Кайтселійт».
Як повідомлялося, Збройні Сили України та партнери з країн – членів НАТО відпрацювали удари по умовному противнику на землі, в повітрі і на морі в межах активної фази стратегічних командно-штабних навчаннь «Об’єднані зусилля-2020».
23 вересня на Херсонщині відбулися тактичні навчання в рамках навчань «Об’єднані зусилля-2020» тактичної групи окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ, підрозділів 16-ї десантно-штурмової бригади Збройних Сил Великої Британії та підрозділів Командування Сил підтримки ЗСУ. Участь у навчанні взяли й вертольоти армійської авіації Сухопутних військ, бойові літаки Повітряних Сил ЗСУ, а також Королівських повітряних Сил ЗС Великої Британії.