У подіях в Новокаховській міській ТВК розбираються правоохоронці

08 Вересня 2020, 13:34

Правоохоронці з’ясовують обставини події в приміщенні Новокаховської міської територіальної виборчої комісії. 
Про це повідомили в поліції Херсонської області.
“Вчора, 7 вересня, в Новокаховський відділ поліції надійшло письмове звернення від голови Новокаховської міської територіальної виборчої комісії. Вона повідомила, що 6 вересня під час вирішення питання про утворення виборчих округів до приміщення комісії увійшли п’ятеро місцевих мешканців та зірвали проведення засідання”, – пояснили правоохоронці.

Як повідомив заступник начальника Новокаховського відділу поліції Чермен Тускаєв, особи зазначених громадян встановлені. Звернення зареєстровано до Єдиного обліку. Наразі з’ясовуються всі обставини та проводиться опитування присутніх під час даної події. В разі підтвердження вини вказаних громадян, їх дії кваліфікуватимуться за ст.212-24 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, або діяльності суб’єкта виборчого процесу, процесу референдуму» (тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Перевірка триває.
Версії події у Новокаховській міській ТВК викладали й місцеві ЗМІ.
Як повідомлялося, 758 мешканців окупованих та анексованих Росією територій змінили виборчі адреси й голосуватимуть на Херсонщині.
На 25 жовтня 2020 року в Україні заплановано проведення чергових місцевих виборів. Цього року взяти участь у голосуванні вперше зможуть переселенці з Донбасу і Криму. ВПО та громадяни без реєстрації або ті, що проживають не за місцем реєстрації, теж можуть голосувати. Для цього потрібно змінити виборчу адресу до 10 вересня.
Нагадаємо:
  • Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • З 1 липня переселенці з Донбасу і Криму вже можуть подавати заявку на зміну місця голосування на місцевих виборах. Правозахисники підготували покрокову інструкцію для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яким чином це можна зробити.