Денис Шмигаль: Півдню України потрібні десятки мільярдів гривень на зрошення полів

10 Вересня 2020, 13:35

У Херсонській області необхідно провести модернізацію та реконструкцію внутрішньогосподарських мереж для зрошення території понад 100 тисяч гектарів. Загалом півдню України необхідні десятки мільярдів гривень на зрошення полів. Для цього в Кабміні обіцяють нові інвестиції та реалізацію відповідних проєктів.

Про це написав у Фейсбуці прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, який перебуває з робочим візитом на Херсонщині.

“На Півдні України 9 з 10 років є посушливими, що суттєво впливає на наших аграріїв та врожайність. Україна має найвищі серед країн Європи темпи потепління. Відповідь на такі кліматичні обставини — це створення та розвиток системи зрошувального землеробства. Ми розуміємо, що для цього потрібні не просто мільярди, а десятки мільярдів гривень. Це і будівництво насосних станцій, і придбання дощувальних машин, і створення меліоративних систем. Відсутність кроків у цій галузі та чергове відкладання таких проєктів — це втрати мільярдів гривень для економіки та тисяч робочих місць у всіх регіонах країни”, – зазначив прем’єр-міністр.
За його словами, у Кабміні планують вже зараз почати відповідні інвестиції та проєкти, які допоможуть підвищити врожайність щонайменше у 2,5 раза.
“Ось конкретні кроки для зміни ситуації: проведення інвентаризації та аудит всієї системи зрошення, яка багато в чому застаріла та не відповідає потребам аграріїв; з 2021 плануємо включати розвиток зрошувальних систем у програму Президента «Велике будівництво»; відповідні проєкти щодо державно-приватного партнерства та залучення капіталу міжнародних партнерів у галузь зрошування; уряд планує до кінця року подати законопроєкт щодо страхування сільгосппродукції з державною підтримкою”, – наголосив Денис Шмигаль.
10 вересня на Херсонщині з робочим візитом перебуває прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За інформацією Херсонської обласної державної адміністрації, глава уряду відвідав Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України, де очільник області Юрій Гусєв та директор установи Раїса Вожегова ознайомили його з перспективами розвитку зрошення на Херсонщині.

Голова ОДА Юрій Гусєв під час презентації потенціалу області у розширенні кількості поливних земель зазначив, що з різних причин протягом декількох десятиліть меліоративна система на Херсонщині знищувалась.
«Зараз зрошенням охоплено всього 320 тисяч гектарів. Сьогодні наше завдання – нарощувати площі зрошувального землеробства. Це допоможе нам зберегти і збільшити врожаї. Ми готові стати пілотним проєктом з розвитку меліорації, але спочатку необхідно зробити аудит стану системи. Крім того, необхідна інвентаризація інженерно-технічної інфраструктури», – зазначив Юрій Гусєв.

Як повідомлялося, напередодні Херсонщину відвідали міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко, який розповів про плани з облаштування сервісної зони на КПВВ “Чонгар”.