ЦВК оголосила з 5 вересня початок виборчого процесу місцевих виборів

31 Серпня 2020, 15:40

Ігор Семиволос та Сергій Данилов, Центр близькосхідних досліджень

Центральна виборча комісія оголосила з 5 вересня початок виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2020 року. 

Відповідне рішення було прийняте на черговому засіданні установи, повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.

При цьому Комісія внесла зміни до своєї постанови від 8 серпня 2020 року № 163 “Про Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року”, виклавши вказаний Календарний план у новій редакції.

За офіційними даними, у Генічеському районі Херсонщини ЦВК нарахувала 93 802 виборців, з них:

  • 43 557 осіб зможуть проголосувати на виборах депутатів Генічеської міської ради;
  • 10 728 осіб можуть проголосувати на виборах до Іванівської селищної ради;
  • 11 830 виборців зможуть взяти участь у волевиявленні до Нижньосірогозької селищної ради;
  • 27 687 осіб зможуть проголосувати на виборах депутатів Новотроїцької селищної ради.

Як повідомлялося, у громадській мережі ОПОРА, яка займається спостереженням за виборчим процесом, вказали на можливе порушення виборчих прав у Скадовську через те, що міська рада опублікувала рішення виконавчого комітету про визначення місць проведення передвиборчої агітації та розміщення агітаційних листівок. Влада міста зобов’язує осередки політичних партій укладати угоди з комунальним підприємством.

Нагадаємо:

  • Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • З 1 липня до 10 вересня переселенці з Донбасу і Криму вже можуть подавати заявку на зміну місця голосування на місцевих виборах. Правозахисники підготували покрокову інструкцію для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яким чином це можна зробити.