Президент Зеленський прокоментував заяви правозахисників про тиск на заступника Генпрокурора Мамедова

20 Серпня 2020, 17:49

Володимир Зеленський, який перебуває на Херсонщині, відповів на питання кореспондента Центру журналістських розслідувань щодо його реакції на звернення правозахисних організацій про тиск на заступника Генпрокурора Гюндуза Мамедова і медіаатаку задля дискредитації Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Про це повідомляє херсонський кореспондент Центру журналістських розслідувань.

Володимир Зеленський сказав, що якщо на Мамедова здійснюється якийсь тиск, — він може завжди може подзвонивши президенту особисто.

«Я знаю особисто Гюндуза Мамедова. І якщо на нього є той чи інший тиск… Якщо є хоч якийсь вплив на пана Мамедова — він завжди може мені подзвонити. Хоча я не повинен, чесно кажучи, як президент впливати на те, що відбувається в прокуратурі. Але він завжди це може зробити.

Мало того, коли у нас були питання, не пов’язані з правоохоронними органами, ми з ним зустрічалися. Ми з ним зустрічалися більше разів, ніж з генеральним прокурором», — сказав Володимир Зеленський.

Він також згадав, про проєкти азербайджанської компанії Sokar в Україні, яку очолює брат Гюндуза Мамедова — Ельчин Мамедов, та про свої гарні стосунки із президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

«Ми дійсно в прекрасних відносинах з паном Алієвим та з компанією «Сокар». У нас є спільні проєкти, наприклад, облаштування КПВВ на Херсонщині», — повідомив президент.

Нагадаємо:

  • 19 серпня 2020 року Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) і Харківська правозахисна група (ХПГ) закликали президента Володимира Зеленського і генерального прокурора України Ірину Венедіктову захистити від переслідування заступника Генпрокурора Гюндуза Мамедова і дискредитації роботи Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, який створили у Генеральній прокуратурі у грудні 2019 року.
  • Також до Володимира Зеленського звернулися правозахисники ГО Ukrainian Legal Advisory Group, ГО «Регіональний центр прав людини», Кримська правозахисна група, Харківська правозахисна група, ГО Truth Hounds, Центр громадянських свобод, ГО «КРИМСОС» та лідер кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв.
  • Подібне ж звернення до президента та Офісу Генпрокурора оприлюднила і Медійна ініціатива за права людини.
  • Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту створено наказом Генпрокурора Руслана Рябошапки у грудні 2019 року. Департаментом керує заступник генпрокурора, екс-прокурор АРК Гюндуз Мамедов.
  • Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка призначив прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова заступником генпрокурора.
  • У березні 2020 року українську частину міжнародної Спільної слідчої групи (JIT, Joint Investigation Team) у справі щодо розслідування збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 у небі над Донбасом очолив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.