Херсонщину треба розвивати не для купівлі лояльності кримчан – Смєлянський

31 Серпня 2020, 19:34

Метою надання особливого економічного режиму Херсонської області має бути соціально-економічний розвиток відсталої області, а не спроба купити симпатії громадян України, що мешкають в окупованому Криму, вважає економічний експерт, засновник Інституту стратегічних Чорноморських досліджень Юрій Смєлянський.

Про це експерт заявив в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) у відповідь на слова глави Мінреінтеграції Олексія Резнікова про ідею прем’єр-міністра щодо створення території пріоритетного розвитку на території Донецької, Луганської і й Херсонської областей.

“Тут пан Резніков лукавить, їм не треба нічого придумувати, все вже придумано до них. Навесні 2015 року, коли в тому числі й ми готували комітетські слухання по Криму, а потім в 2016 році – парламентські, там було два пункти: один – рекомендує дії для Верховної Ради України, а інший – для Кабінету Міністрів. Про що говорили ці пункти? Підготувати та прийняти законопроект щодо проведення державно-правового експерименту економічного розвитку Херсонської області. Тому пану Резнікову просто варто відкрити рекомендації і прочитати – це вже все придумано і написано”, – сказав Смєлянський.

За його словами, коли вносився цей пункт, мета була не в тому, щоб створити умови, за яких можлива покупка лояльності громадян, які перебувають на окупованій території. 

“Питання в тому, що Херсонська область як одна з найбільш відсталих у розвитку областей України – це якраз та область, в яку дійсно можна було запускати подібний проект розвитку моделей економічних відносин. А якщо ще, використовуючи це розвиток, можна і переможно пограти в інформаційній та ідеологічній боротьбі з окупантами, то це чудово. Тобто не було цілей покупки лояльності, цілі були зовсім інші”, – каже експерт.

На його думку, те, що пропонує сьогодні влада – це створення умов передачі і так відсутніх економічних ресурсів України окупантам, що закріпить території за окупантами дуже надовго.