Херсонщині потрібна нова податкова модель, а не пільговий варіант чинної – Смєлянський

31 Серпня 2020, 21:13

Просте залучення венчурного капіталу за допомогою послаблення податкового тиску не сприятиме реінтеграції окупованих територій, потрібний економіко-правовий експеримент з формування нової економічної моделі для України.

Таку думку висловив  економічний експерт, засновник Інституту стратегічних Чорноморських досліджень Юрій Смєлянський в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

За словами експерта, запровадження “вільної економічної зони” в регіонах, що межують з окупованими територіями, має на меті залучення венчурного капіталу.

“Венчурний капітал передбачає дуже високі доходи в порівнянні із середньоринковими. Реінтеграція і високі доходи – це не співставні речі”, – наполягає Смєлянський. 

“Ми досі ні в судовій системі, ні в системі економічних відносин не запровадили необхідних законодавчих нормативних актів, які б гарантували збереження права власності і не загрожували йому. Тому розраховувати, що сюди прийдуть нормальні порядні інвестори – як мінімум, наївно”, – каже Смєлянський.

“Вільна економічна зона – це вже позаминуле століття, це вже застарілий інструмент стимулювання соціально-економічного розвитку. Державні економіко-правові експерименти можливі для проведення в Херсонській області, але з точки зору формування нової економічної моделі для України. Все питання в тому, наскільки грунтовно буде прораховано з економічної точки зору доцільність початку в якійсь конкретній області”, – вважає експерт.

“Коли я говорю про нову економічну модель – це не пільги по чинній податковій системі, а це побудова в цій експериментальної території нової податкової моделі як частини нової економічної моделі”, – додає Смєлянський. 

На думку експерта, в короткій перспективі можливі втрати, але переведення регіону на самоокупність врешті дасть позитивні результати.