Американці допомагають спостерігати за виборами в Україні

17 Серпня 2020, 18:49

Херсонський морський порт Скріншот: RE:THINK

Громадянська мережа ОПОРА офіційно розпочала масштабу кампанію спостереження за черговими місцевими та першими місцевими виборами в територіальних громадах, які відбудуться 25 жовтня 2020 року.

Про це йдеться у повідомленні USAID Ukraine – USAID Україна.

Громадське спостереження ОПОРИ спрямоване на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Спостереження ОПОРИ відбувається завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), в рамках проєкту USAID «Місцеве спостереження за політичними процесами в Україні».

Як повідомлялося, Херсонська ОПОРА перевіряє доступність виборчих дільниць на місцеві вибори-2020.

З першого липня українці отримали можливість змінювати адресу голосування, у тому числі й онлайн. Це означає, що на найближчих місцевих виборах, які мають відбутися 25 жовтня, проголосувати зможуть і внутрішні переселенці, і усі, хто проживає фактично не там, де зареєстрований.
Є два варіанти: їхати до відділу ведення Державного реєстру виборців (ДРВ) за місцем, де він фактично проживає, або оформити все онлайн. Для того, щоб змінити виборчу адресу дистанційно, потрібно мати електронний підпис.
Детальну інформацію про місце розташування потрібного відділу та його контакти можна знайти на сайті ДРВ у розділі «Відділи ведення реєстру».

Нагадаємо:

  • Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • З 1 липня переселенці з Донбасу і Криму вже можуть подавати заявку на зміну місця голосування на місцевих виборах. Правозахисники підготували покрокову інструкцію для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яким чином це можна зробити.