Чубаров привітав мусульман з Курбан-Байрамом

31 Липня 2020, 15:16

Мусульмани всього світу 31 липня відзначають Курбан-Байрам – одне з найбільших свят Ісламу, що знаменує завершення хаджу, паломництва в Мекку. Співгромадян, які сповідують Іслам, поздоровив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“Курбан Байрам, посланий Всевишнім, укріплює мусульман в дотриманні високим моральним якостям, властивим Ісламу – чесності, щирості, праведності, терпінню, смиренню, помірності, доброті, справедливості, мужності, безкорисливості, прощенню, чистоті. Мусульмани України є відповідальними громадянами незалежної Української держави. Стійкість і гідність, що зберігаються кримськотатарським народом, найбільшою за чисельністю мусульманською спільнотою України, в умовах російської окупації Криму, яка триває більше 6 років, демонструють світові відданість корінного народу Криму до своєї Батьківщини та вірність Українській державі. Відновлення територіальної цілісності Української держави в межах її міжнародно-визнаних кордонів, включно з Кримом, є головним завданням і мусульманської умми України”, – написав Рефат Чубаров у Фейсбуці.

Напередодні з Курбан-Байрамом всіх мусульман України та світу поздоровив президент Володимир Зеленський.

«Це свято наповнює серця вірян милосердям, любов’ю до свого ближнього, дарує світло надії та справедливості. Ми вдячні та високо цінуємо внесок мусульманської спільноти України у збереження та примноження духовного багатства та розмаїття нашого народу, утвердження миру та міжрелігійної злагоди в українському суспільстві. Нехай цей важливий для вірян час буде сповнений чистими помислами, благодійними справами, почуттями єдності та братерства», – написав президент на своїй сторінці у Фейсбуці.

Також Зеленський доручив Кабміну України опрацювати питання надання державного статусу окремим релігійним святам, серед яких Рамазан-Байрам, Курбан-Байрам, Песах, Рош-Гашана, Ханука, Великдень християн західного обряду.

Відповідний указ № 303/2020 глава держави підписав 30 липня. Згідно з документом, уряд має вивчити це питання та напрацювати пропозиції у взаємодії зі Всеукраїнською радою церков, релігійними організаціями та Українським інститутом національної пам’яті, після чого внести на розгляд Верховної Ради відповідний законопроект.

Нагадаємо:

  • Курбан-Байрам – мусульманське свято милосердя і жертвопринесення. Він відзначається з 10-го по 13-е числа місяця Зуль-Хіджжа мусульманського календаря через 70 днів після свята Ораза-байрам і завершує собою обряд хаджу – паломництва до святинь ісламу. В цей день кожен мусульманин, який має кошти, повинен принести в жертву тварину (вівцю, корову) і розділивши м’ясо, роздати його бідним, пригостити родичів і друзів і залишити частину собі.
  • В 2020 році Курбан-Байрам відзначається з 31 липня по 2 серпня.