Бунти на Херсонщині: Чому селяни виходять на протести (відео)

01 Липня 2020, 14:14

ілюстраційне фото, перекриття траси на Генічеськ 25 червня

Люди на Арабатській Стрілці та Новотроїцькому районі Херсонщини виходять на протестні акції. Вимагають переглянути перспективні плани формування громад.

З Херсонщини президенту України посилають сигнал лиха. На Арабатській Стрілці чотири села намагаються об‘єднатися в єдину громаду. Але уряд вирішив створити одну ОТГ в межах всього району. Президенту надіслали сигнал СОС та листа з підписами місцевих мешканців.
Подібна ситуація і в Новотроїцькому районі. Люди вже вдруге перекривають дорогу на курортний Генічеськ, протестуючи проти завершення децентралізації у форматі, який пропонують чиновники.

«Ми хочемо, щоб розвивалися і маленькі села, тому що, коли приєднають всіх нас до Новотроїцької ОТГ, про маленькі села взагалі можна забути, вони не будуть розвиватися», – переконана активістка, жительниця села Сиваське Ірина Максимець.

Попередній перспективний план передбачав створення чотирьох ОТГ в Новотроїцькому районі, але до кабміну обласна адміністрація подала ще й другий варіант, який було затверджено та який передбачає створення однієї ОТГ в межах району.

Чкалівський сільський голова Володимир Сапрон переконаний, що рішення про створення однієї ОТГ пов’язане із відкриттям ринку аграрної землі. Так лобістам потужних холдингів у владі буде зручніше контролювати процес.
На його переконання, за ухваленням перспективного плану з однією громадою стоїть народний депутат від 185-го округу Володимир Іванов.

Недецентралізовану курортну Арабатську Стрілку та аграрний Новотроїцький район об’єднує один виборчий округ, а у майбутньому Кабмін пропонує їх об’єднати в один укрупнений Генічеський район.
У створенні надвеликих громад на півдні України вбачають підготовку до майбутнього відкриття ринку землі. Люди бояться, що в них заберуть землю і роботу, а самі села зникатимуть.
Після акцій протесту та зустрічі з очільником обласної адміністрації, в ХОДА створили робочу групу аби з’ясувати, скільки громад треба створити в Новотроїцькому районі. За підсумками першого засідання адміністрація запропонувала Кабміну переглянути перспективний план Херсонщині в частині формування громад у Новотроїцькому районі.

На Генічеський район в ХОДА поки увагу не звертають, тому свої сподівання місцеві мешканці пов’язують із судовим процесом та гарантом Конституції.

Мешканці Арабатської Стрілки і Новотроїцького району планують продовжувати протести, аби їх почули.

https://www.facebook.com/IPC.Genichesk/videos/3450555991642437/

Як повідомлялося раніше, голова Херсонської облдержадміністраціі Юрій Гусєв розпорядився створити робочу групу для з’ясування оптимальної кількості об’єднаних територіальних громад (ОТГ) в Новотроїцькому районі.

За підсумками першого засідання робочої групи обласна держадміністрація Херсонщини звернулася до Кабміну з пропозицією переглянути перспективний план формування територій громад Новотроїцького району.