Арабатка судами і протестами домагається своєї ОТГ

08 Липня 2020, 09:34

Мешканці Арабатської Стрілки провели акції протесту у Києві: вимагають переглянути ухвалений урядом перспективний план формування громад Херсонської області в частині Генічеського району.

“Ми хочемо привернути увагу Кабінету міністрів, що в Генічеському районі формується ОТГ без урахування думки громад”, – зазначив на акції Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко, пише сайт ІРС-Генічеськ.

В Окружному адміністративному суді 7 липня розпочався розгляд позову Щасливцевської сільради до уряду щодо скасування рішення по створенню однієї громади в межах Генічеського району.

Третіми сторонами у позовній заяві виступають Партизанська селищна та Стрілківська сільська ради.

Детальніше про боротьбу сільських рад на Херсонщині за право самим створювати ОТГ читайте у матеріалі Центру журналістських розслідувань “Бунтівний південь: громадяни протестують проти фейкових ОТГ”.

Раніше з Арабатської Стрілки слали сигнал SOS президенту Володимиру Зеленському.

Уряд затвердив перспективний план формування територій громад на Херсонщині, в якому передбачається створення однієї об’єднаної територіальної громади в Генічеському районі.

Вже декілька років на Арабатській Стрілці намагаються створити об’єднану територіальну громаду. Проект рішення про об’єднану територіальну громаду депутати Щасливцевого, а потім – і Стрілкового ухвалили у квітні 2016 року. Однак висновку від обласної адміністрації так і не отримали.

Наприкінці 2019 року до ХОДА вже вдруге подали пакет документів про добровільне об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генгірка і Приозерне з жителями села Стрілкове у Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

Тоді ХОДА надала відповідь, в якій не було чіткої позиції щодо відповідності Конституції і законам України рішень щодо об’єднання сільських рад на Арабатській Стрілці.

У січні поточного року від ХОДА надійшов черговий лист, в якому йдеться про те, що проектом плану формування територій громад Херсонської області на території Генічеського району створення Стрілківської сільської об’єднаної територіальної громади не передбачено.

30 січня в селі Щасливцеве відбулася зустріч голови Херсонської обласної держадміністрації Юрія Гусєва з жителями Арабатської Стрілки. На зустріч також приїхав народний депутат від 185-го округу Херсонщини Володимир Іванов. Вони пообіцяли розповісти урядовцям про бажання місцевих жителів створити окрему від інших населених пунктів Генічеського району громаду на Арабатці.

Нагадаємо:

  • У прийнятому в листопаді 2019 року Херсонському обласною радою перспективному плані Генічеський район розглядався як одна ОТГ.
  • Однак 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019.
  • Закон передбачає зокрема, що об’єднання громад надалі відбувається виключно за перспективним планом. Також у законі йдеться, що перспективні плани розробляють обласні державні адміністрації і затверджує уряд.