Уряд відновлює роботу КПВВ на адмінмежі з Кримом

12 Червня 2020, 16:22

З 15 червня відновлюється робота всіх контрольних пунктів на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом.

Про це повідомив віце-прем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

«Проведено ряд консультацій з постійним представником президента України в Автономній Республіці Крим, з представниками громадськості та міжнародними організаціями щодо ситуації на адміністративній межі з Кримом. Результатом перемовин стало рішення про відновлення роботи пунктів пропуску з 15 червня», – зазначив міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Для громадян, які перетинають межу, скасовується обов’язкова обсервація, проте, обов’язковим залишається необхідність дотримуватись проти епідеміологічних вимог – це контроль температури тіла і використання захисних масок та рукавичок. Крім того, всі, хто перетинає межу, дає письмову згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу «Дій вдома». Порушникам цієї умови загрожує штраф 17 тис грн.
Також, урядом було прийнято рішення, яке дозволяє дітям, які прямують на підконтрольну територію для участі в #ЗНО не проходити обсервацію. Аналогічні послаблення розповсюджуються і на одну особу, що супроводжує кожного з абітурієнтів. Всі вони при наявності відповідних документів матимуть можливість перетину лінії розмежування.
Як повідомлялося, на адмінмежі з Кримом встановлять точки доступу до мережі Інтернет, за допомогою якої, громадяни зможуть встановлювати мобільний додаток «Дій вдома» для проходження самоізоляції замість 14-денного перебування в обсерваторах.
В умовах пандемії коронавірусу та карантину в Україні було обмежено перетин адмінкордону з тимчасово окупованою територією АР Крим. На окуповану територію можуть потрапити люди, зареєстровані на півострові, а на материкову Україну – люди, зареєстровані за межами окупованої території. Також керівником Держприкордонслужби можуть бути прийняті окремі рішення щодо пропуску окремих громадян у разі підстав гуманітарного характеру.
Про проблему із можливістю скористатися додатком «Дій вдома» на КПВВ на адмінкордоні з Кримом через нестабільний мобільний зв’язок дивіться у відеоблозі Центру журналістських розслідувань «Карантин. Як перетнути адмінмежу з Кримом?».