Тулупов: Генічани самі вирішать, чи будувати житло для переселенців (відео)

22 Червня 2020, 12:50

ілюстраційна світлина

Чи будуватимуть житло для переселенців у Генічеську, вирішуватимуть самі містяни.

Про це розповів мер Генічеська Олександр Тулупов під час онлайн-конференції медіа-центру IPC-Генічеськ.

За його словами, через громадські обговорення генічани мають вирішити, чи підписувати генічеській міській раді меморандум про будівництво житла для ВПО. Досі є не вирішеним питанням, кому розподілятимуться квартири у новобудові, або ВПО з числа кримських татар, або й іншим категорійним верствам населення: учасникам АТО, вчителям, лікарям, сиротам. У міській раді хочуть поставити умову: гарантоване виділення 16 квартир для тих, хто вже стоїть у черзі на отримання житла.

«Вирішувати будуть люди, вважаю, що це дуже важливо. Різноманітні плітки ходять, що ми тут самі все вирішуємо, людей навіть не питаємо. Ні, ми питаємо наших людей: підписувати чи ні», – наголосив міський голова.

мер Генічеська Олександр Тулупов

Громадські слухання на тему: «Погодження Меморандуму про співробітництво між Херсонською обласною державною адміністрацією, Генічеською міською радою, Благодійною організацією «Міжнародний благодійний фонд «Фонд національного  добробуту Криму» з провадження  спільної  діяльності в сфері будівництва  до 160 квартир для  вимушених переселенців з числа  кримських татар на території міста  Генічеськ» відбудуться 30 червня о 14.00 годині  у залі засідань Генічеської міської ради. У заході братимуть участь представники облдержадміністрації та, ймовірно, Туреччини.

«Відразу, як до нас звернулася Херсонська облдержадміністрація щодо виділення земельної ділянки для будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО, то ми з радістю відгукнулися, показали земельну ділянку, яка в нас є. У нас є меморандум, який було розглянуто 10 червня 2020 року, де у статті 3, зобов’язання сторін, пункт 5 прописано: уряд України з метою реалізації вкрай важливого соціального проєкту забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО, інших пільгових категорій громадян України, забезпечення їх житлом. Про це була мова. Депутати міської ради прийняли рішення ще в 2017-му році виділити земельну ділянку для соціального будівництва біля 17-го училища. Зараз ця земельна ділянка оформлюється на наше комунальне підприємство міськжитлобуд. Також при міській раді є черга для ВПО. На цей час тільки дві людини зареєструвалися.

Якщо меморандум буде підписаний, це буде дуже гарно. Але зараз з’являється дуже багато проблемних питань щодо виділення земельної ділянки фонду, а ми вже виділили земельну ділянку нашому комунальному підприємству. Також ми ставили питання щодо виділення нам 16 квартир для нашої черги, на нашій черзі стоїть 71 людина. Це соціально незахищені верстви населення, є вчителі, лікарі, учасники АТО, сироти. Поки що щодо 16 квартир домовленостей немає. Тому для підписання меморандуму я як міський голова звернувся до депутатського корпусу, ми розглянули ці питання на сесії, і вирішили звернутися до людей, щоб люди провели громадські обговорення, а потім громадські слухання 30 червня. І тільки після цього я збиратиму позачергову сесію і ми визначимось, чи підписувати мені як міському голові цей меморандум чи ні. Якщо будуть наші зауваження, які люди нададуть, громадські організації, прийняті, то, думаю, що цей меморандум можна буде підписати. Але, якщо ні, тоді ні. Тож вирішувати будуть люди»- розповів Олександр Тулупов.

Як повідомлялося, 27 лютого до Генічеська Херсонської області приїхала делегація з Республіки Туреччина на чолі з надзвичайним та повноважним послом Ягмуром Ахметом Гюльдере. Разом з представниками обласної та місцевої влади гості оглянули земельну ділянку, на якій можливо будівництво житла для переселенців.

На початку січня в Херсонській обласній державній адміністрації, при розгляді питання «забезпечення житлом мешканців Криму та переселенців», розповіли про наміри збудувати житлове містечко у близькому до адмінкордону з Кримом Генічеську.

3 лютого 2020 року турецький президент Реджеп Ердоган після зустрічі з Володомиром Зеленським в Києві заявив, що Туреччина допоможе Україні забезпечити житлом близько 500 сімей кримських татар.