Сільради проти уряду: боротьба за децентралізацію на Херсонщині

18 Червня 2020, 09:31

Боротьба за створення окремої об’єднаної територіальної громади на курортній Арабатській Стрілці та аграрному Новотроїцькому районі Херсонщини переходить у суди та на вулиці. 

Щасливцевська сільрада оскаржує затверджений урядом перспективний план формування територій громад Херсонської області, за яким децентралізація  в Генічеському районі завершиться за принципом “один район – одна громада”.

«Ми вважаємо, що ми спроможна громада на Арабатській стрілці і ми плануємо боротися за те, щоб стати окремою територіальною громадою в складі сіл Щасливцеве, Генічеська Гірка, Приозерне і Стрілкове», – каже активістка Сусанна Сеітвелієва. Вона Разом з односельцями збирається до Києва і власний день народження проведе у дорозі, аби потрапити на акцію протесту під будівлею суду, де 7 липня буде розглядатися позов сільради проти уряду.

Сусанна Сеитвелиева, фото: investigator.org.ua

Останні роки село Щасливцеве стрімко розвивається: тут відкрили пожежну частину, амбулаторію, фельдшерські пункти, організували розподіл і  вивезення сміття, облаштували центральний парк, з кожним роком збільшується кількість дитячих майданчиків, впорядковуються пляжні зони.

Розпорядження Кабміну, вважають у Щасливцевому, порушує наріжний принцип реформи децентралізації – добровільність об’єднання громад.

Фото: investigator.org.ua

Місцеві жителі зібрали підписи під зверненням до президента: скаржаться, що об’єднання з цілим районом їм нав’язують згори. Тут порівнюють примусове створення однієї громади з колективізацією.

«Раніше в колгосп заганяли, зараз заганяють нахабно в громаду. Сподіваюся, президент зрозуміє ситуацію, не ми одні такі. Дайте людям вибрати так, як вони хочуть!», – обурюється місцевий мешканець Усеїн.

Усеин, житель Счастливцево фото: investigator.org.ua

У позовній заяві до суду Щасливцевська сільрада стверджує, що перспективний план області затверджений урядом із низкою порушень і не відповідає завданням децентралізації та критеріям спроможності об’єднаної територіальної громади. Зокрема, критерію доступності та якості публічних послуг, адже у випадку створення однієї ОТГ на цілий район поза зоною доступності послуг, визначеною у 20 кілометрів, опиняться  більше 50 населених пунктів. Крім того, у Генічеську діятимуть і конкуруватимуть дві ради – районна і об’єднаної громади.

Чому ж уряд підтримує саме такий варіант? Відповідь на це питання незмінна з 2015-го року, коли сільради Щасливцевого та Стрілкового ухвалили рішення про створення ОТГ, а районне та обласне начальство виступило проти, просуваючи варіант “один район – одна громада”.

Представники влади вважають, що створення ОТГ на Арабатці – це загроза національній безпеці. Мовляв, територія межує із окупованим Кримом, а її виокремлення може призвести до росту сепаратистських настроїв.

Однак у Щасливцевого та Стрілкового є своя версія: обласні та районні чиновники хочуть зберегти контроль над популярним курортом, на який за останні роки перетворилася Арабатка.

Децентралізаційна боротьба за курорти і землі Херсонщини

У 2019 році в країні змінилась вертикаль виконавчої влади – але незмінним лишилося небажання чиновників відпускати села Арабатської стрілки в окрему ОТГ. Не бажає цього й новий народний депутат від 185-го округу Володимир Іванов з фракції”Слуга народу”.

Владимир Иванов, народный депутат, фракция «Слуга народа» (справа) фото: investigator.org.ua

Голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв так не зміг визначитися – і подав до Кабміну обидва варіанти перспективного плану децентралізації Херсонщини, переклавши відповідальність на уряд.  Але вирішальне слово, як кажуть сільські голови, було саме на нардепом Івановим.

«Я був присутні на двох робочих нарадах у Кабміні, і перспективний план відстоювали губернатор Юрій Гусєв і нардеп Іванов по нашому округу. Були дуже багато суперечок щодо того чи іншого варіанта. Але пан Іванов відстоював таку точку зору, що Генічеський та Новотроїцький райони мають бути одна громада-один район в сьогоднішніх межах», – каже голова Щасливцевської сільської ради Віктор Плохушко.

Виктор Плохушко, председатель Счастливцевского сельского совета фото: investigator.org.ua

Про лоббі Іванова-Гусєва розповідають і в Новотроїцькому районі. Раніше у перспективному плані тут передбачалося створення чотирьох ОТГ – Новотроїцької, Сиваської, Громівської та Чкалівської. Але уряд затвердив варіант перспективного плану з однією громадою.

Про незгоду з “поділом без поділу” Новотроїцького району розповідає голова Чкалівської сільської ради Володимир Сапрон.

«Відстані від населених пунктів складають більше 70 км, тому створення однієї громади тягне на низку порушень. Ми не можемо з’ясувати, за якою методикою було прийняте таке рішення. Це протягувалося і народним депутатом, і підтримувалося нашим губернатором Юрієм Гусєвим. Ми вимагаємо, щоб губернатор звернувся до Кабміну, щоб повернутися до попереднього перспективного плану з чотирма громадами», – зазначає він.

Володимир Сапрон. Фото: Олег Батурін/eprostir.org

Мешканці Новотроїцького району виходять на протести. Якщо в Херсоні їх не почують, обіцяють вдатися до більш рішучих дій та перекрити дорогу. Володимир Сапрон переконаний, що рішення про створення однієї ОТГ на весь район пов’язане із відкриттям ринку аграрної землі. Так лобістам потужних холдингів у владі буде зручніше контролювати процес.

Незгодні з примусовою децентралізацією чотири сільради подали позови до суду, аби оскаржити рішення уряду.

«Ми розуміємо, що якщо сюди заходе холдінг, то це і нова потужна техніка, яка не потребує стільки робочих місць. Їм потрібна земля, більш нічого. Найближчим часом збираємось перекрити трасу Р-47. На цьому тижні подивимось, як будуть діяти чиновники в області та наш народний депутат після зустрічей. І будемо робити перекриття траси, аби почули нас у Києві», – каже Володимир Сапрон.

Поки громади на Херсонщині готуються відстоювати право на об’єднання через суд, місцеві активісти влаштовують акції, аби привернути увагу гаранта Конституції, сподіваючись, що той якось втрутиться у ситуацію.

Аби достукатися до гаранта якомога скоріше, з пляжу Арабатки, де потроху оживає курортний сезон, Володимиру Зеленському подали сигнал лиха: “Президенте, SOS!”