На Арабатській Стрілці збирають підписи до листа Зеленському

10 Червня 2020, 14:18

На Арабатській Стрілці Херсонщини збирають підписи до листа президенту України Володимиру Зеленському з проханням “припинити свавілля чиновників” і допомогти громадам утворити окрему сільську ОТГ у складі Щасливцевської та Стрілківської сільських рад.

Як повідомили сайту  ІРС-Генічеськ у Щасливцевській сільській раді, до листа планується додати підписи мешканців Арабатської Стрілки, збір яких почався 9 червня, щоб показати президенту “небайдужість і зацікавленість, а головне бажання мешканців обох громад відстоювати своє законне право на добровільне об’єднання”.

Як повідомлялося, ХОДА подала на Мінрегіон два варіанти перспективного плану формування ОТГ на Херсонщині: в одному передбачено створення окремої громади на Арабатській Стрілці, в іншому – єдина ОТГ на весь Генічеський район з населенням в понад 60 тисяч людей. Кабмін затвердив перспективний план з однією ОТГ.

Чиї інтереси покладено у такому формуванні територій громад розбирався Центр журналістських розслідувань. Детальніше про це читайте в матеріалі “Херсонська (де)централізація: об’єднані територіальні супергромади”.

Раніше Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням почути жителів Арабатської Стрілки, які прагнуть створити свою об’єднану територіальну громаду, та гарантувати право на добровільне об’єднання. Він також розповів, що оскаржує в суді рішення Уряду про ухвалення перспективного плану формування територій громад Херсонщини, який не передбачає створення ОТГ на Арабатській Стрілці.

Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі про оскарження розпорядження Кабінету Міністрів від 29 квітня 2020 року р. №474 – р, щодо затвердження перспективних планів формування територій Херсонщини, а також зобов’язати Херсонську ОДА розробити та подати на розгляд Кабміну зміни по перспективному плану в межах Генічеського району, де на  території Арабатської Стрілки має бути передбачена ОТГ в складі Щасливцевської та Стрілківської сільських рад.

Нагадаємо:

  • У прийнятому в листопаді 2019 року Херсонському обласною радою перспективному плані Генічеський район розглядався як одна ОТГ.
  • Однак 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019.
  • Закон передбачає зокрема, що об’єднання громад надалі відбувається виключно за перспективним планом. Також у законі йдеться, що перспективні плани розробляють обласні державні адміністрації і затверджує уряд.