На адмінмежі з Кримом відзначили День кримськотатарського прапора (відео)

26 Червня 2020, 14:51

26 червня на адмінмежі з Кримом відзначили День кримськотатарського прапора.

Як повідомляє сайт ІРС-Генічеськ зранку в кожному населеному пункті Генічеського району Херсонщини, де компактно проживають кримські татари, відбулось урочисте підняття українських та кримськотатарських прапорів. З Новоолексіївки до КПВВ “Чонгар” проїхала колона з 200 автівок, а на самій адмінмежі під український та кримськотатарський гімни урочисто підняли державний та кримськотатарський національний прапори.

https://www.facebook.com/IPC.Genichesk/videos/726865314797266/

“У нас відбулась акція “Два прапора – одна країна” в підтримку кримських татар, в підтримку людей, які опинилися в окупованому Криму. Щоб вони бачили, що ми не забуваємо, що наші люди сьогодні є заручниками ситуації”, – зазначила сайту членкиня Меджлісу кримськотатарського народу Гульнара Бекірова.

“Такі акції дуже важливо проводити саме тут, в прикордонному районі, щоб донести до кримчан, що ми пам’ятаємо про Крим та будемо боротися за його повернення”, – наголосив учасник автопробігу Ніджат Куртаметов.

https://www.facebook.com/IPC.Genichesk/videos/295630764910434/

Новоолексіївський селищний голова Олександр Бурковський, виступаючи біля КПВВ “Чонгар” розповів, що сьогодні вперше на будівлі селищної ради підняли прапор кримськотатарського народу. «Я думаю, що це стане традицією в нашому селищі», – сказав він.

https://www.facebook.com/IPC.Genichesk/videos/571769433711011/

Раніше голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров повідомив, що у МЗС України дали директиву посольствам країни в усьому світі 26 червня підняти разом з державною прапором України прапор кримських татар.

Нагадаємо:

  • День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня, починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.
  • Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.