На адмінмежі з Кримом налагоджують wi-fi, щоб люди могли скористатися додатком “Дій вдома”

05 Червня 2020, 13:49

На адмінмежі з Кримом встановлять точки доступу до мережі Інтернет, за допомогою якої, громадяни зможуть встановлювати мобільний додаток «Дій вдома» для проходження самоізоляції замість 14-денного перебування в обсерваторах.

Про це повідомили в Державній прикордонній службі України, пише сайт ІРС-Генічеськ.

Вже наступного тижня в КПВВ «Каланчак» та «Чаплинка» будуть встановлені wi-fi роутери.

Питанням доступу до Інтернету для встановлення додатку «Дій вдома» займаються в Представництві президента України в Криму, очільник якого нещодавно відвідав КПВВ “Каланчак”.

У коментарі сайту ІРС-Генічеськ  Антон Кориневич зазначив, що питання щодо встановлення точки доступу до Інтернету на КПВВ “Чонгар” зараз опрацьовується.

Про проблему із можливістю скористатися додатком «Дій вдома»на КПВВ на адмінмежі з Кримом нещодавно розповідали у сюжеті Центру журналістських розслідувань “Карантин. Як перетнути адмінмежу з Кримом?”.

У ДПСУ наголошують, що після в’їзду із-за кордону (окупованих територій) передбачений карантин. Після в’їзду в Україну і громадяни нашої країни, і іноземці в обов’язковому порядку мають проходити 14-денний карантин. Для цього вони мають встановити додаток «Дій вдома», тобто підтвердити своє добровільне рішення на самоізоляцію, або ж у разі невстановлення додатку направляються на обсервацію у заздалегідь визначені обласними (Київською міською) державними адміністраціями місця.

Сама перевірка встановлення застосунку «Дій вдома» відбувається у місці проходження паспортного контролю. Особа, яка перетинає кордон, має надати паспорт, повідомити свій номер телефону, який буде активним наступні 14 днів та використовується для «Дій вдома» і адресу самоізоляції для фіксації в інформаційній системі ДПСУ, після чого показати екран свого телефону із активним застосунком «Дій вдома».

Якщо особа не встановила застосунок «Дій вдома», вона спрямовується до обсерватора (ізолятора) відповідно до встановленої процедури. Для цього необхідно звернутися до працівників поліції та/або місцевих органів влади, які несуть службу в пунктах перетину державного кордону.

Про осіб, які відмовилися проходити інкубаційний період на самоізоляції чи обсервації, а також тих, хто порушив правила карантину, співробітники Держприкордонслужби відразу повідомляють Нацполіцію та санітарно-карантинні підрозділи. За таке порушення ст.44-3 КУпАП передбачає штраф від 17 тис. грн.

Як повідомлялося, в умовах пандемії коронавірусу та карантину в Україні було обмежено перетин адмінкордону з тимчасово окупованою територією АР Крим. Кабмін своїми рішеннями регламентував, в яких випадках дозволений пропуск через адмінкордон. Єдине виключення: питання гуманітарного характеру, але чітко визначеного переліку, що саме під цим розуміється, досі немає.