Децентралізація. Випробування Арабаткою (відео)

18 Червня 2020, 08:54

ілюстраційна світлина, на зустрічі жителів Арабатської Стрілки з головою ХОДА Юрієм Гусєвим у січні 2020 року

Сюжет Свєти Єрещенко, Центр журналістських розслідувань

Боротьба за створення окремої об’єднаної територіальної громади на Арабатській Стрілці переноситься у суд і на вулицю. Щасливцевська сільрада оскаржує затверджений урядом перспективний план формування територій громад Херсонської області, за яким децентралізація в Генічеському районі завершиться за принципом «один район – одна громада».

За останні роки села Арабатської стрілки стрімко розвиваються: тут відкрили пожежну частину, амбулаторію, фельдшерські пункти, організували розподіл і вивезення сміття, облаштували центральний парк, з кожним роком збільшується кількість дитячих майданчиків, впорядковуються пляжні зони.

Розпорядження Кабміну, кажуть у Щасливцевому, порушує наріжний принцип реформи децентралізації – добровільність об’єднання громад.

Місцеві жителі зібрали підписи під зверненням до президента: скаржаться, що об’єднання з цілим районом їм нав’язують згори.

Меседж основний – це те, що арабатська стрілка – це край, який розвивається в основному завдяки курорту, який має позитивний рух в сторону розвитку. Також у зверненні ми підкреслюємо, що при створенні однієї ОТГ в рамках Генічеського району в представництві Арабатської Стрілки ми матимемо всього три депутата. Це недостатньо для того, щоб лобіювати питання реалізації тих чи інших проєктів на Арабатській Стрілці.

У позовній заяві до суду Щасливцевська сільрада стверджує, що перспективний план області затверджений урядом із низкою порушень і не відповідає завданням децентралізації та критеріям спроможності об’єднаної територіальної громади. Зокрема, критерію доступності та якості публічних послуг, адже у випадку створення однієї ОТГ на цілий район поза зоною доступності послуг, визначеною у 20 кілометрів, опиняться більше 50 населених пунктів.