У ППУ в АРК порадили утриматися від коротких подорожей через адмінмежу з Кримом

27 Червня 2020, 07:27

У Представництві президента України в Криму порадили подорожуючим через адмінмежу з Кримом утриматися від коротких подорожей через обов’язкову 14-денну самоізоляцію після проходження КПВВ.

Про це йдеться у повідомленні ППУ в АРК.

“Плануйте, що ваша подорож не може тривати менше 14 днів, які ви повинні провести в чітко визначеному місці самоізоляції. На жаль, з короткими подорожами без нагальної термінової причини треба почекати”, – нагадали в представництві.

Крім того в ППУ в АРК опублікували поради щодо встановлення і користування додатком “Дій вдома” для контролю над самоізоляцією протягом 14 днів.

У представництві розповіли, що встановлення «Дій вдома» обов’язково перевіряється для осіб від 14 років, для решти – за наявності. При цьому, якщо їдуть разом двоє (чи більше) людей, наприклад, чоловік і дружина, додаток «Дій вдома» доведеться встановлювати кожному окремо.

Додаток можна встановити, відсканувавши QR-код на інформаційних плакатах в зонах проходження паспортного контролю на КПВВ, однак ми радимо підготуватися заздалегідь та скачати додаток на телефон до подорожі, а вже провести його активацію виключно при перетині КПВВ.

Додаток можна встановити на КПВВ завдяки безкоштовній мережі Wi-Fi “UkraineLovesYou”.

Додаток «Дій вдома» можна скачати за посиланням для користувачів: Android: https://cutt.ly/ark-diia-quarantine , IPhone: https://cutt.ly/ark-diia-quarantine-iphone

Для початку роботи з додатком «Дій вдома» необхідно ввести український номер мобільного телефону, який буде активним наступні 14 днів. На номер надійде СМС з кодом, який необхідно внести для реєстрації в додатку.

Складніше буде, якщо при перетині громадяни мають лише іноземний номер телефону, тоді подорожуючим необхідно: надати паспорт; показати у своєму телефоні, що наразі встановлена закордонна sim-карта (у налаштуваннях телефону); показати екран свого телефону із активним застосунком «Дій Вдома», де має відображатись поле для вводу номеру телефону та назва «Вхід»; повідомити свій український номер телефону, який буде активним наступні 14 днів та використовуватиметься для «Дій Вдома» та адресу самоізоляції для фіксації в інформаційній системі Державної прикордонної служби.

Після встановлення додатку потрібно дозволити додатку відправляти push-повідомлення і заповнити дані про локації місця ізоляції.

Потрібно вказувати локацію місця проживання, а не поточного місцезнаходження. Після у додатку з’явиться вікно «Ви вже за адресою самоізоляції чи обсервації?». Саме це вікно вам буде потрібно показати представнику Державної прикордонної служби. Підтверджувати прибуття за адресою самоізоляції і відправити еталонне фото потрібно тільки після прибуття в місце ізоляції, оскільки в момент відправки еталонного фото також фіксується ваша геолокація. Вона повинна збігатися з тією, яку ви вказали під час авторизації в додатку.

Після того, як ви зробите своє еталонне фото, відкриється основний екран в додатку з лічильником днів до кінця карантину. Відлік починається з 14 днів. В останній день самоізоляції лічильник показуватиме «0 днів самоізоляції чи обсервації залишилося». Після завершення терміну самоізоляції замість лічильника з’явиться повідомлення «Завершився термін вашої самоізоляції чи обсервації».

Для оперативного отримання консультації нагадаємо, що ППУ приймає звернення громадян:
– за телефоном безкоштовної “гарячої лінії”: 0 800 502 192 та за телефоном (0552)49-59-39;
– за допомогою мережі Skype – обліковий запис: ark predstavnictvo;
– на електронну пошту: zvernennia@ppu.gov.ua;
– за поштовою адресою для звернень громадян: м. Херсон, проспект Ушакова, 42.

Як повідомлялося раніше, на КПВВ «Чаплинка», «Каланчак» і «Чонгар» на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом налаштована безкоштовна мережа wi-fi «Ukraine_loves_you!», аби громадяни України мали змогу встановити додаток «Дій вдома».

Нагадаємо:

  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • Держприкордонслужба рекомендує громадянам заздалегідь встановити мобільний додаток «Дiй вдома», щоб якомога швидше перетнути лінію розмежування, інакше покинути непідконтрольні території через КПВВ буде складно.