У Генічеському районі Херсонщини вшановують пам’ять жертв Депортації кримських татар

17 Травня 2020, 22:03

У Генічеському районі Херсонщини вшановують річницю Депортації кримськотатарського народу з Криму. Умови карантину внесли свої корективи у традиційні заходи, більшість з яких тепер відбувається в онлайн-режимі.

Представники освітніх та культурних закладів знімають тематичні відеороліки про геноцид кримськотатарського народу, у місцевих меджлісах та адміністрації готуються до проведення 18 травня патріотичного автопробігу, який цього року через карантинні обмеження не завершиться традиційним мітингом.

«Щоб віддати належну шану пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, Херсонський регіональний меджліс кримських татар в цей пам’ятний день запрошує приєднатися до автопробігу присвяченого Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу за наступним графіком:

10.00. – 10.20. – збір, формування автоколони біля Новоолексіївського БК та виїзд на трасу Харків- Сімферополь;
10.30.- 10.45. – збір автівок біля стели Дружби Генічеського та Махарадзевського районів, виїзд до м. Генічеськ;
11.10. – 11.50. – рух автоколони вулицями м. Генічеськ (маршрут додається);
11.50. – 12.00. – зупинка на площі перед кінотеатром «Україна» м. Генічеськ;
12.00. – 12.05. – вшанування пам’яті загиблих хвилиною мовчання та гудками клаксонів;
12.05. – виїзд з м. Генічеськ.

Увага! Маски та соціальне дистанціювання учасників автопробігу обов’язкові», – йдеться у повідомленні голови Херсонського регіонального меджлісу кримськотатарського народу Ленура Люманова.

https://www.facebook.com/IPC.Genichesk/videos/288159669236167/

Як повідомили у місцевій адміністраціії, до річниці Депортації проводиться наступне:

Відеомарафон «Ми пам’ятаємо» – «Хатира», в рамках якого: читання поезії корінних народів України, авторських віршів дітей та їх батьків, виконання сучасних та класичних музичних творів (інструментальні композиції, пісні) українських та кримськотатарських авторів.

Тематичні онлайн лекцій та уроків, присвячених трагічним подіям, пов’язаним із геноцидом кримськотатарського народу та осіб інших національностей.

Перегляд фільмів «Хайтарма», «Чужа молитва» та інших документальних фільмів про депортацію кримськотатарського народу з Криму у 1944 році.

Підготовка відеороликів та поширення засобами масової інформації спеціальних підбірок тематичних матеріалів про депортацію 1944 року – геноцид кримськотатарського народу.

Створення тематичних куточків «Депортація кримських татар: позбавлені Батьківщини», книжково – ілюстративних виставок, інформаційних оглядів.

Організація  виготовлення малюнків, тематичних плакатів під гаслом «18 травня 1944…», фотоматеріалів політичних в’язнів – активістів спротиву, присвячених Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та інше.

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня жертв депортації кримськотатарського народу проходили масові заходи, в тому числі масовий траурний мітинг в центрі Сімферополя. Після окупації півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в Криму заборонили.