Плохушко розповів про позов до суду та різко прокоментував заяви посадовців про Генічеську ОТГ: це не вам вирішувати!

20 Травня 2020, 15:01

Віктор Плохушко

«Це все несерйозно, це підміна понять і перекручування фактів. Ми вже звернулися до суду для скасування рішення уряду». Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко емоційно прокоментував заяви заступника міністра розвитку громад і територій України В’ячеслава Негоди і народного депутата Віталія Безгіна про недоцільність формування об’єднаної територіальної громади на Арабатській Стрілці Генічеського району.

«Люди апелюють тими моментами, які їм вигідні, просто викривляють ситуацію. До того ж не їм вирішувати, який перспективний план обирати: там, де передбачена одна ОТГ в межах Генічеського району, чи дві. Ми вже подали документи до суду. На скасування рішення уряду, який затвердив перспективний план з однією громадою в Генічеському районі. І ми не одна така громада, яка звернулася до суду для оскарження урядових рішень», – зазначив Віктор Плохушко у коментарі сайту ІРС-Генічеськ.

Сільський голова різко відреагував на аргументи, які привели посадовці, щодо ОТГ в Генічеському районі під час онлайн-пресконференції, організованої програмою USAID DOBRE (на відео пресконференції 27.23 –  32.30 ), та наголосив на тому, що попри туристичну спрямованість, майбутня громада навіть без надходжень за курортний сезон залишиться самодостатньою.

Також він пропокоментував припущення про контроль за туристичним бізнесом на Арабатці від експерта групи «Реформа місцевого самоврядування і децентралізація влади» коаліції «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) Юрія Ганущака, озвучені в матеріалі Миколаївського Центру журналістських розслідувань під назвою “У Генічеському районі Херсонщини створили величезну ОТГ заради благополуччя цієї території і заради безпеки держави – експерти”.

«Мені дуже шкода, що державні мужі як Негода дозволяють собі в березні заявляти офіційно на засіданні робочої комісії, де був присутній і Гусєв, і Іванов, що він не допустить створення подібних нам і Новотроїцької громад більше однієї тисячі квадратних кілометрів, зараз говорити про те, що все це можливо і доцільно. Прикро.

Вони проводять паралелі з Лиманською ОТГ Донецької області. Але давайте будемо відверті. Лиманська ОТГ згідно паспорта 1200 квадратних кілометрів, Генічеський район три тисячі квадратних кілометрів. У них проживає 41800 чоловік, у нас – 60 тисяч чоловік. Трошки не ті паралелі.

І фактор безпеки, хай конкретизують, що саме мається на увазі. Або вони хочуть використовувати подвійний стандарт, припускаючи, що ми неблагонадійні громадяни? Я про це говорив, тоді потрібно в паспорті кожного поставити штапик, і внести зміни до Конституції, що у кого є певний штамп: вони в таких-то і таких-то права утискаються . Все, будемо знати. Я другосортний, нам сюди не можна, а сюди можна. Якщо так, тоді анулюйте Присіваську ОТГ.

вказівники у селі Щасливцеве Арабатської Стрілки

У нас бюджетоутворюючим є не туристичний збір, а користування за землю, податок на нерухомість. Ну чому ви підмінюєте поняття? Якщо нам не платитимуть туристичний збір, все рівно будуть платити за землю, податок на нерухомість.

Так, припустимо буде їздити вдвічі або втричі менше відпочиваючих, ми зменшимо туристичний збір, але ми все одно будемо самодостатньою громадою.

На сьогоднішній день, у нас дохід (на території Щасливцевської сільради) на душу населення більше дев’яти тисяч. У нас і сільськогосподарська земля є, і городи у людей. Будемо сіяти, поливати й вирощувати. У нас шість тисяч орної землі. Під нами одне з найбільших в Європі покладів прісної води», – наголосив Віктор Плохушко.

парк у селі Щасливцеве на Арабатській Стрілці

“Плюс говорять, що весь цей бізнес контролюється ОЗУ (організованим злочинним угрупуванням), яким ОЗУ і як він контролює? Це якось несерйозно говорити, що весь бізнес на Стрілці контролюється ОЗУ. Це питання до поліції та СБУ. Нехай покажуть порушені кримінальні справи і так далі. Це все несерйозно, це підміна понять і перекручування фактів”, – висловився сільський голова щодо закидів про криміналітет, який нібито контролює туристичний бізнес на Арабатській Стрілці.

Як писав Миколаївський Центр журналістських розслідувань, під час онлайн-пресконференції, організованої програмою USAID DOBRE, заступник міністра розвитку громад і територій України В’ячеслав Негода і народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, глава підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін, відовідаючи на запитання кореспондента МЦЖР висловилися, що формування об’єднаних територіальних громад в Генічеському районі за формулою «один район – одна ОТГ» – єдиний можливий варіант для цієї території.

Серед аргументів, які доводили посадовці, уразливість з економічної точки зору територій, орієнтованих тільки на обслуговування туристів.

«Наскільки мені відомо, найбільш палкими прихильниками створення ОТГ на півдні Генічеського району, на Арабатській стрілці, були люди, які« рулять »там курортним бізнесом. Серед таких людей є і представники криміналітету. Це не секрет. У разі створення ОТГ на Арабатці цією територією керуватимуть де-факто вони, швидше за все. Чи потрібно пояснювати, наскільки це небезпечно біля адмінграніци з окупованих Кримом? Тому в Генічеському районі може бути тільки одна ОТГ, і – ніяких відокремлених адміністративно-територіальних утворень в його південній частині», – цитує видання експерта групи «Реформа місцевого самоврядування і децентралізація влади» коаліції «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) Юрія Ганущака.

Як повідомлялося, раніше віктор Плохушко розповідав, що на Арабатській Стрілці готують документи для звернення до суду, а також листи до українських високопосадовців із закликом переглянути перспективний план формування громад Херсонщини, пропозицій асоціацій громад України та бажання громад Арабатки об’єднатися в одну ОТГ.

За його словами, при затвердженні перспективного плану Кабмін згідно регламенту зобов’язаний був врахувати зауваження асоціацій, але цього не зробив. Через те Щасливцевська сільська рада планує оскаржити ухвалення перспективного плану формування територій громад, який не передбачає створення ОТГ на Арабатській Стрілці.

Крім того, сільський голова звернувся до президента України Володимира Зеленського (на відео 3.50) з проханням почути жителів Арабатської Стрілки, які прагнуть створити свою об’єднану територіальну громаду, та гарантувати право на добровільне об’єднання.

Уряд затвердив перспективний план формування територій громад на Херсонщині, в якому передбачається створення однієї об’єднаної територіальної громади в Генічеському районі.

Вже декілька років на Арабатській Стрілці намагаються створити об’єднану територіальну громаду. Проект рішення про об’єднану територіальну громаду депутати Щасливцевого, а потім – і Стрілкового ухвалили у квітні 2016 року. Однак висновку від обласної адміністрації так і не отримали.

Наприкінці 2019 року до ХОДА вже вдруге подали пакет документів про добровільне об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генгірка і Приозерне з жителями села Стрілкове у Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

Тоді ХОДА надала відповідь, в якій не було чіткої позиції щодо відповідності Конституції і законам України рішень щодо об’єднання сільських рад на Арабатській Стрілці.

У січні поточного року від ХОДА надійшов черговий лист, в якому йдеться про те, що проектом плану формування територій громад Херсонської області на території Генічеського району створення Стрілківської сільської об’єднаної територіальної громади не передбачено.

Однак Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко висловив сподівання, що створення Стрілківської ОТГ зафіксують у перспективному плані, який формує обласна адміністрація.

ілюстраційна світлина, на зустрічі жителів Арабатської Стрілки з головою ХОДА Юрієм Гусєвим у січні 2020 року

30 січня в селі Щасливцеве відбулася зустріч голови Херсонської обласної держадміністрації Юрія Гусєва з жителями Арабатської Стрілки. На зустріч також приїхав народний депутат від 185-го округу Херсонщини Володимир Іванов. Вони пообіцяли розповісти урядовцям про бажання місцевих жителів створити окрему від інших населених пунктів Генічеського району громаду на Арабатці.

Нагадаємо:

  • У прийнятому в листопаді 2019 року Херсонському обласною радою перспективному плані Генічеський район розглядався як одна ОТГ.
  • Однак 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019.
  • Закон передбачає зокрема, що об’єднання громад надалі відбувається виключно за перспективним планом. Також у законі йдеться, що перспективні плани розробляють обласні державні адміністрації і затверджує уряд.