На Херсонщині святкують Ураза-байрам (відео)

24 Травня 2020, 22:28

Ураза-байрам вперше святкували у нещодавно відкритому кримськотатарському культурному центрі в селищі Рикове Генічеського району Херсонської області.

На святі лунали слова подяки Туреччині та діаспорі в Америці, згадували також й співвітчизників у Криму, пише сайт  ІРС-Генічеськ.

Наріман Аблязов

“Щиро вітаю мусульман Криму, прийде той день, коли ми піднімемо наші прапори на нашій рідній землі, в Криму, і будемо святкувати разом в одній єдиній державі Україні”, – наголосив кримськотатарський бізнесмен, меценат, голова громадської організації “Дженішке” Наріман Аблязов.

У культурному центрі провели святковий намаз, потім присутніх пригощали солодощами й пловом.

Як повідомлялося раніше, Туреччина передала 7,5 тон гуманітарної допомоги кримським татарам в Генічеському районі Херсонщини.

У 2020 році з вечора 23 до вечора 24 травня мусульмани відзначають Ураза-Байрам – свято розговіння. Цей день в ісламі знаменує завершення посту після священного місяця Рамадан. Напередодні  збирають обов’язкову милостиню, яка йде на користь громади.

Цього дня готують традиційні страви, накривають святкові столи, запрошують в гості рідних, близьких та знайомих. Але перш ніж почати святкування, мусульмани здійснюють святкову ритуальну молитву.

За даними місцевих меджлісів, в Херсонській області проживає понад 10 тисяч кримських татар, найбільш масові компактні поселення яких зосереджені в Генічеському районі.