Морські піхотинці тренувалися обороняти важливі об’єкти інфраструктури (фото)

29 Травня 2020, 15:53

На узбережжі Азовського моря пройшли тактико-спеціальні навчання. Зокрема, учасники навчань відпрацьовували питання відбиття морського десанту противника, звільнення та взяття під контроль важливих об’єктів інфраструктури у виключній морській економічній зоні України, які були захоплені противником.

Про це повідомили у пресслужбі Командування морської піхоти.

фото: Командування морської піхоти

Згідно повідомлення, на узбережжі Азовського моря пройшли тактико-спеціальні навчання з бойовою стрільбою з особовим складом підрозділів бригад морської піхоти у взаємодії з авіацією Сухопутних військ ЗС України, підрозділами десантно-штурмових військ ЗС України, морською авіацією ВМС ЗС України та Державною прикордонною службою України.

У ході тренування морські піхотинці вдосконалювали навички десантування на необладнане узбережжя з повітря посадковим способом під прикриттям авіації Сухопутних військ. Крім того, були відпрацьовані питання нанесення вогневого ураження по морських цілях, протиповітряної оборони, надання першої медичної допомоги та евакуації особового складу та техніки з поля бою.

Заходи з бойової підготовки на цьому напрямку продовжаться.

фото: Командування морської піхоти

У Центрі журналістських розслідувань зауважили, що навчання пройшли поблизу Стрілкового родовища.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, російська влада намагається продати на торгах в Криму 11,5 мільйона кубометрів природного газу. Газ знаходиться в Глібовському підземному газосховище, яке після окупації Криму в 2014 році вкрадено в України.

ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз» знову стало повноправним газодобувним підприємством. Компанія повернула собі Стрілкове родовище в Азовському морі, яке раніше експлуатувала фірма «Пласт» біглого нардепа Олександра Онищенка, і почала постачання газу споживачам Генічеського району Херсонської області, повідомила глава правління ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз» Світлана Нєжнова в ефірі програми Питання національної безпеки (проект Центру журналістських розслідувань, Чорноморська ТРК, ефір 18 квітня 2017 року).

фото: Командування морської піхоти

Нагадаємо:

  • У перші дні окупації Криму, коли російські військові захоплювали самопіднімальні бурові установки та інше технологічне обладнання ДАТ «Чорноморнафтогаз», і брали під контроль український шельф, керівництво ЧНГ терміново передало родовища Стрілецьке в Азовському морі Архангельське в Чорному морі приватній структурі – ПрАТ «Пласт», підконтрольної нардепу Олександру Онищенко.
  • На початку січня 2016 року у Генічеську стався газовий колапс. Чотири доби близько двох тисяч жителів залишалися без газу. У жовтні ситуація повторилася. У Генічеську близько 4 тисяч абонентів залишилося без газопостачання з вини ПАТ «Пласт», яке постачало газ в місто і район з родовища Стрілецьке в Азовському морі.
  • У січні 2017 року Світлана Нєжнова повідомила, що ПрАТ «Пласт», готове розірвати договір про спільну діяльність з кримським «Чорноморнафтогазом», укладений після окупації півострова з незаконним керівництвом підприємства. Родовище має перейти відтвореному після анексії на материковій частині України ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз» (докладніше про цю історію дивіться в розслідуванні «Зелені чоловічки і блакитне паливо»).
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму.
  • Наприкінці червня 2019 року НАК «Нафтогаз України» та його дочірні підприємства подали до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи Нафтогаз в окупованому Криму в сумі $5,2 млрд.
  • В січні 2020 року виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив, що компанія подає оновлені позови проти Росії до Третейського суду Гааги, вимагаючи зобов’язати РФ виплатити групі понад $7 млрд компенсації за втрату можливості використовувати своє майно в Криму. 10 лютого 2020 року Юрій Вітренко повідомив, що Нафтогаз завершує підготовку до чергового подання документів у рамках арбітражного процесу проти РФ щодо втрачених активів в окупованому Криму. Загальна сума компенсації, включно з відсотками, оцінюється у $8 млрд.