Мер Генічеська висловив солідарність з кримськотатарським народом (відео)

18 Травня 2020, 13:01

Олександр Тулупов

Мер Генічеська Олександр Тулупов записав відеозвернення, в якому висловив співчуття та солідарність з кримськотатарським народом.

Про це йдеться у зверненні міського голови, присвяченому 76-й річниці Депортації кримськотатарського народу з Криму, пише сайт  ІРС-Генічеськ.

Як уточнили у Генічеській районній держадміністрації, відеозвернення, приурочені роковинам геноциду, записали також декілька сільських та селищнихї голів.

У травні в Генічеському районі Херсонщини проводять серію заходів, присвячених річниці Депортації кримськотатарського народу з Криму. Умови карантину внесли свої корективи у традиційні заходи, більшість з яких тепер відбувається в онлайн-режимі.

В Україні та в окупованому Криму вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. У цьому році 18 травня меморіальні заходи до 76-ої річниці Депортації, проходять в умовах пандемії коронавірусу, що змусило організаторів значно змінити план їх проведення. Вшанування пам’яті жертв депортації також відбудеться в країнах, де живуть великі діаспори кримських татар.

Відповідний план меморіальних заходів розробив Меджліс кримськотатарського народу.

Зокрема, 18 травня в населених пунктах окупованого Криму має відбутись покладання квітів до пам’ятників, пам’ятних каменів і пам’ятних знаків, встановлених на вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та вчинення ДУА (молебну). Через пандемію покладати квіти Меджліс рекомендує невеликим групами по 3-5 чоловік із засобами індивідуального захисту.

Крім того, Меджліс закликав співвітчизників на півострові піднімати над житловими будинками та на флагштоках, а також встановлювати на балконах квартир кримськотатарські національні прапори, обрамлених чорною жалобною стрічкою.

Як повідомляє представництво президента України в Автономній Республіці Крим, 18 травня на вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, у ніч з 17 на 18 травня, о 00:01, на будівлі Офісу президента України була продемонстрована через світлову проєкцію відео-інсталяція, щоб нагадати всім про злочини проти кримськотатарського народу радянської влади 76 тому і злочини, які сьогодні вчиняє РФ у тимчасово окупованому Криму.

Також, 18 травня інсталяція проєктуватиметься з наставанням темного часу доби – орієнтовно з 21:00. Окрім того, інсталяцію покажуть на будівлі Кабінету Міністрів України 18, 19 та 20 травня, так само орієнтовно о 21:00.

Крім того, за інформацією представництва президента в АРК, 18 травня в рамках освітнього проєкту «Всеукраїнська школа онлайн» для учнів 7- 11 класів відбудеться урок, присвячений депортації кримськотатарського народу.

Про виселення з Криму родин кримських татар у 1944 році учням розкажуть заступниця постійного представника президента України в АР Крим Таміла Ташева, український режисер та сценарист Наріман Алієв, співачка Джамала, головний редактор інформресурсу Українська правда Севгіль Мусаєвa.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.