Кримчанин Февзі Абкадиров, якого не пропускали додому, вже на обсервації в Ялті (відео)

28 Травня 2020, 10:04

фото: Фейсбук-сторінка Февзі Абкадирова

Кримчанин Февзі Абкадиров, якого не пропускали додому, вже на обсервації в Ялті. 

Про це він розповів під час онлайн-конференції МЦ ІРС-Генічеськ.

“Ми втрьох у кімнаті, є інтернет, балкон, триразове харчування. Умови гарні, але треба два тижні сидіти тут. Батьків до мене не пускають, на вулиці теж не буваю”, – розповів Февзі Абкадиров.

За його словами, аналогів мобільному додатку “Дій вдома”, який в Україні є альтернативою обсервації, у Криму немає. Його  відвезли до обсерватора, перебування там безкоштовне.

Февзі 13 годин провів біля адмінкордону з Кримом: його не пропускали до батьків додому через реєстрацію (яку він вимушений був отримати на підконтрольній Україні території для отримання банківських послуг ще влітку 2014 року, коли кримчан визнали нерезидентами України).

https://www.facebook.com/IPC.Genichesk/videos/184904499456239/

Кримчанин повертався з Німеччини, де проходить навчання, до батьків додому. Однак прикордонники у пропуску відмовили. Адже в умовах пандемії коронавірусу та карантину в Україні КПВВ на адмінмежі з Кримом згідно розпоряджень уряду, громадяни України, які зареєстровані в Криму, можуть перетинати адміністративний кордон на в’їзд в Крим без обмежень. Повернутися назад вони зможуть лише у випадку наявності тих самих гуманітарних підстав. Громадяни України, які не мають зареєстрованого місця проживання в Криму, можуть перетинати адміністративний кордон на виїзд з Криму без обмежень, однак в’їзд на окуповану територію буде можливий вже за дозволом голови ДПС і лише у випадку, якщо це зумовлено підставами гуманітарного характеру.
У нормативно-правовій площині питання досі не врегульоване, що таке “підстави гуманітарного характеру”.


Кримчанин переконаний, що якби не його пост у Фейсбуці, додому він би так і не потрапив. Особливу подяку Февзі висловив постійному представнику президента України в Автономній Республіці Крим Антону Кориневичу, його заступниці Тамілі Ташевій, голові Меджлісу Рефату Чубарову та головній редакторці ІА «Центр журналістських розслідувань» Валентині Самар.
У свою чергу, постпред президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич під час онлайн-конференції МЦ  ІРС-Генічеськ запевнив, що питання закріплення переліку підстав гуманітарного характеру у нормативно-правовому полі наразі вирішується.
«Ми в представництві розуміємо важливість цього питання. Найближчими днями матимемо робочу нараду з приводу КПВВ, і поставимо питання, щоб ввести підстави гуманітарного характеру для перетину адмінмежі у правове поле. Це спростить перетин нашим громадянам і нам не треба буде працювати умовно кажучи у ручному режимі, по кожному зверненню, тому ми намагатимемося, щоб таке рішення було прийняте», – сказав Антон Кориневич.
У відповідності до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 291-р роботу КПВВ на адмінмежі з півостровом на час карантину тимчасово призупинено з метою запобігання поширенню в Україні хвороби COVID-19. Наразі КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» та «Чонгар» працюють в обмеженому режимі.