Перелік умов для перетину адмінкордону з Кримом необхідно ввести у нормативно-правове поле, – Кориневич (відео)

27 Травня 2020, 12:34

КПВВ "Чонгар" на адмінкордоні з Кримом

В умовах пандемії коронавірусу та карантину в Україні було обмежено перетин адмінкордону з тимчасово окупованою територією АР Крим. Кабмін своїми рішеннями регламентував, в яких випадках дозволений пропуск через адмінкордон. Єдине виключення: питання гуманітарного характеру, але чітко визначеного переліку, що саме під цим розуміється, досі немає.

Над вирішенням цієї проблеми активно працюють в представництві президента України в Криму, пише сайт ІРС-Генічеськ. Очільник ППУ в АРК Антон Кориневич завіряє, що найближчими днями в Кабміні розглядатимуть визначення переліку гуманітарних питань для перетину адмінкордону з Кримом.
Також Антон Кориневич закликав співгромадян, які планують перетинати адмінкордон з Кримським півостровом, звертатися до представництва за консультаціями.
Адже наразі згідно розпоряджень уряду, громадяни України, які зареєстровані в Криму, можуть перетинати адміністративний кордон на в’їзд в Крим без обмежень. Повернутися назад вони зможуть лише у випадку наявності тих самих гуманітарних підстав. Громадяни України, які не мають зареєстрованого місця проживання в Криму, можуть перетинати адміністративний кордон на виїзд з Криму без обмежень, однак в’їзд на окуповану територію буде можливий вже за дозволом голови ДПС і лише у випадку, якщо це зумовлено підставами гуманітарного характеру.
У нормативно-правовій площині питання досі не врегульоване, що таке “підстави гуманітарного характеру”.
«З першого травня по 19-те було 500 звернень левова частка стосується перетину адмінмежі, у нас дуже давно не було таких цифр, ні у 19-му ні у роках до того. Перетин адмінмежі на підставі питань гуманітарного характеру – це і возз’єднання родини і поховання близьких, вагітність дружини і таке інше. Але ключове питання в тому, що перелік підстав гуманітарного характеру не введений в нормативно-правове поле. Тобто він існує лише у формі роз’яснення. Зараз по кожній ситуації, по кожному громадянину відповідне командування прикордонного загону зв’язується з головою державної прикордонної служби і голова приймає рішення щодо пропуску такої особи.
Ми в представництві розуміємо важливість цього питання. Найближчими днями матимемо робочу нараду з приводу КПВВ, і поставимо питання, щоб ввести підстави гуманітарного характеру для перетину адмінмежі у правове поле. Це спростить перетин нашим громадянам і нам не треба буде працювати умовно кажучи у ручному режимі, по кожному зверненню, тому ми намагатимемося, щоб таке рішення було прийняте», – наголосив Антон Кориневич.
У відповідності до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 291-р роботу КПВВ на адмінмежі з півостровом на час карантину тимчасово призупинено з метою запобігання поширенню в Україні хвороби COVID-19. Наразі КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» та «Чонгар» працюють в обмеженому режимі.
За даними Херсонського прикордонного загону Держприкордонслужби України, за перші два тижні травня цього року через адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом прослідували 810 громадян, з яких 209 на тимчасово окуповану територію та 601 на материкову частину України.
При взаємодії з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та представництвом президента України в Автономній Республіці Крим прикордонники прийняли окремі рішення та встановленим порядком пропустили 132 громадянина з гуманітарною метою.