Як у програмі USAID DOBRE допомагають громадам у кризових умовах пандемії коронавірусу

29 Квітня 2020, 13:43

ілюстраційна світлина, анонс міжнародної онлайн-конференції

Свєта Єрещенко

Як уберегти себе та протидіяти поширенню коронавірусу, організувати роботу органів місцевого самоврядування в умовах карантину, налагодити комунікацію в кризових умовах, допомогти підприємцям в ОТГ під час карантинних обмежень тощо. Такі теми піймаються під час вебінарів та конференцій, що організовує програма USAID DOBRE у відповідь на кризу, спричинену пандемією коронавірусу та запровадженим карантином в країні.

Записи відеоматеріалів доступні для широкого загалу на відкритому місяць тому каналі у Youtube, а також на сторінці програми у Фейсбуці, сайті децентралізації. Регулярно проводяться вебінари з актуальних питань, вже проведені дві міжнародні онлайн-конференції, більшість запланованих заходів перенесена в онлайн-режим.

Про це розповіли під час онлайн-конференції, організованої медіа-центром  ІРС-Генічеськ представниці програми USAID DOBRE Анна Загорулько та Анна Нікуліна.

https://www.facebook.com/IPC.Genichesk/videos/1093219384392179/

Програма оперативно адаптувалася до нинішніх реалій та продовжує допомагати громадам-партнерам успішно реалізовувати заплановані проекти і в кризових умовах.

Кількість реципієнтів також значно збільшується, адже розробленими посібниками з рекомендаціями та успішними практиками, трансляціями та записами онлайн-заходів можуть вільно ознайомлюватися не тільки представники громад-партнерів програми (які набиралися у попередні роки, і реалізовують проекти за фінансової та організаційної, консультативної підтримки ДОБРЕ, адже нових учасників програми вже давно не набирають).

https://www.facebook.com/decentralizationisdobre/videos/224168935318201/

Програмна спеціалістка програми USAID DOBRE Анна Загорулько:

«Проводимо вебінари, як діяти в таких умовах, як звітувати. Багато цікавих питань, які хвилюють громади, і вони не знають, де взяти відповіді. Ми працюємо в усіх напрямках, і наші партнери, і наші експерти долучаються до різноманітних онлайн-зустрічей. Ми проводимо, наприклад, наші раніше заплановані презентації досліджень громадської думки по нашим усім громадам, в онлайн-режимі. Презентуємо результати дослідження громадської думки, рекомендуємо їм, як реагувати, надаємо інструменти у вигляді симуляторів, якими вони можуть моделювати ситуації в подальшому для того, щоб планувати свою роботу і дивитись, як будуть впливати ті чи інші показники на розвиток громади.

фото: Анна Загорулько

Також у нас не зупинилася реалізація проектів, те, що було розпочате до карантину, все продовжується у нас. Активно проводяться тендерні закупівлі.

Наприклад, Музиківка і Присиваська ОТГ отримали матеріали, засоби для реалізації проектів для поліпшення послуг. Це послуги водопостачання в обох громадах. Наразі розроблені плани дій в цих громадах, і вони реалізовують ці проекти. Незважаючи навіть на карантин, якісь будівельні роботи з дотриманням всіх карантинних заходів люди проводять, щоб не відтягувати вуличні роботи до осені, і нічого не зупиняється.

Також громади третьої когорти подають свої заявки, вони розглядаються, і також всі проекти в роботі.

Все реалізується, все відбувається, нічого не зупинилося. І громади ми не залишаємо в таких тяжких умовах. Завжди з ними на зв’язку і допомагаємо їм.

Якщо проводяться якісь наради скайп-конференції великі у залі засідань, то вони всі в масках, на певній відстані. Інтернет є, вони мають обладнання, з цим проблем ніяких немає».

фото: оновлення водопровідних мереж у Музиківській і Присиваській ОТГ

Координаторка з комунікацій програми USAID DOBRE в південних регіонах Анна Нікуліна:

«Так, на початку люди не знали, що їм робити, як себе поводити, якісь там особисті почуття страху, невпевненості, але в цілому вони продовжують працювати, відвідують робочі місця, хтось віддалено працює, хтось продовжує ходити на роботу з дотриманням всіх норм. Тому глобальних змін в поведінці и роботі громад ми теж не помітили.

Звісно, коли оголосили карантин, то ми перевели всі наші заходи в онлайн-режим. Постраждала, скажімо так, у нас лише складова престурів, ми часто возили журналістів в громади, зараз ми цього не можемо зробити, тому що не дозволено, можливо, і нескоро ця активність зможе відновитися, тому що, якщо знімуть якісь заборони, полегшать умови карантину, то все одно знаходження великої кількості людей на одній обмеженій території наврядчи так швидко дозволять. Тому це такий елемент нашої роботи, який трохи постраждав.

фото: Анна Нікуліна

Онлайн-заходи, які ми провели, починаючи з кінця березня і по сьогоднішній день, більш ніж за місяць. Відповідаючи умовим, які склалися, програма ДОБРЕ організувала конференцію міжнародну, для того, щоб розповісти громадам, як відбуваються карантинні обмеження в інших країнах, що це не страшно, що від цього постраждали не лише ми, але й інші країни, як з цим боротися, як реорганізувати свою роботу в умовах карантину, представники громад з інших країн ділилися досвідом, як зараз працюють, які там є нововведення.

Також ми організували вже п’ять вебінарів з лікарем-інфекціоністом, де він розповідав про нагальні питання, які виникають в громадах. Наприклад, як підготуватися до свят, вербної неділі, Великодня, тому що в умовах карантину необхідно повністю змінити підхід до проведення цих свят, враховуючи всі обмеження.

Одна з тем була, як виходити з карантину, як потім організовувати, наприклад, роботу ЦНАПу, інших структур в громаді, щоб уникнути збільшення випадків в громаді, щоб гроади могли повернутися до повноцінного життя. Одне з питань було – як знити ризик зараження в громадських місцях, це теж важливо, адже в громадах є громадський транспорт, який рано чи пізно має відновити свою роботу, ринки мають відкритися. Це теж таке актуальне питання, лікар ділився своїм досвідом, давав якісь практичні завдання громадам, громади активно до цього долучалися. Наші онлайн-заходи є відкритимим, вони транслюються на сторінці ДОБРЕ у Фейсбуці, спеціально для цього ми створили канал в Ютюбі «ДОБРЕ-практики», де також є онлайнтрансляції, а потім всі записи зберігаються, тобто їх можна переглянути в будь-який момент. Також наші трансляції є на сайті децентралізації. На фейсбук-сторінці децентралізації, тому до них має доступ кожен бажаючий, і журналісти долучалися, і просто мешканці громад, які не є партнерами програми-ДОБРЕ.

Ми намагаємося максимально ділитися корисним досвідом з усіма, кому це зараз потрібно.

Конфренеція, яку робили разом з нашими колегами з програми ДОБРЕ, присвячена економічній складовій, проблемам, з якими зівштовхуються громади. Це була міжнародна конференція і представники інших країн також ділилися своїм досвідом, давали якісь поради, про те, як поліпшити економічну ситуацію в громадах, про те, як допомогти бізнесу відновити свою роботу, зокрема, був дуже цікавий кейс з наших громад у Миколаївській області, представниця Галицинівської громади розповідала, що в громаді створена окрема вайбер-спільнота, де всі підприємці, які є в громаді, можуть виставляти свої товари, продукцію, і таким чином її продавати. Тобто коли зачинені ринки, магазини, побутові магазини, то мешканцям громади важко щось десь купити, бо все зачинено. По-друге, підприємцям важко реалізувати свою продукцію. Знаю, що такі спільноти створені у багатьох спільнотах. Багато підприємців переходять в онлайн, багато з них взагалі ніколи не працювали в онлайн, вони звикли, що в них є магазин, і там реалізують свою продукцію. Зівштовхнулися з тим, що не знають, як це зробити. Але зараз це виклик часу і це зараз дуже потрібно. Тому організація торгівлі громад – це допомога бізнесу, громадянам.

https://www.facebook.com/decentralizationisdobre/photos/a.194219734359464/921261948321902/?type=3&eid=ARDOqqPRh7eczXKzv9_mSOnAjrpYe-Jkq3YbAjaGbUG0__VtoTFyzH_BCKcdzd-1_HjzBZBz__TkK4If&__xts__%5B0%5D=68.ARCcyMVuKmBh2rDQbQklqviJXsyWuwH1hSHfdQZ5XZxIBCsy1c7aw_o4gNfrV458PTS4_VTEeZH88eqJ4vruHKnrhYPxw_fGS85jPkW6hLJ-9-oPRpfsthnPSNUDAZQnIYPpGTmYUOVLCzRDsAujIg_kCWpRtY9T2X9cBLeRGojQ6OwBwhwt2Xao9mOT8iITuTzVJ51Oti2Xolc3ybiD2POWzHUnSI1uOr4kWWgY9l5rlwCs7vF7nyjqU1nzP9eDj_R99ssFe_y_8psWYY6h9zXWG7-n72CBCMF1TLYRdB0F9M-LizaIELdYZPRRIiSNdZWewKeGRCyKS6-A5GOQvl4&__tn__=EHH-R

Поки діють карантинні обмеження ми продовжуємо працювати в онлайн-режимі. На травень у нас заплановані презентація онлайн-посібника про те, як управляти дорогами комунальної власності, вебінар для громад і журналістів про вибори, також плануємо робити тренінг для журналістів про районування, також актуальна, важлива тема, онлайн-конференція про зміни в освіті.

Є матеріали, які в вільному доступі, які могли би бути корисними не тільки для громад-партнерів програми. Складалися ці посібники на основі досвіду наших громад, тому будь ласка, якщо у громад є таке бажання, багато чого можна знайти.

Планів у нас багато, продовжуємо працювати онлайн, комунікуємо з громадами. Громади активно продовжують працювати над розробкою комунікаційних стратегій. Заплановані онлайн-тренінг для громад Дніпропетровщини.

Продовжуємо працювати, кардинально нічого не змінилося, але складно не бувати в громадах, не спілкуватися з людьми.

Хочеться на власні очі побачити ті проекти, які відбуваються в громадах, розповісти про них журналістам, можливо повезти, показати успіхи наших громад».

Захід відбувся в рамках Медійної програми в Україні, що виконується міжнародною організацією Internews за фінансової підтримки USAID.  

Як повідомлялося, 10 громад Херсонської області працюють за програмою DOBRE. Бюджет програми DOBRE складає 50 мільйонів доларів США. Вона діятиме до 2021 року. Громади, які змогли стати її партнерами, отримали інформаційну, експертну та матеріальну підтримку, а також знання про те, як розпоряджатись ресурсами і бути спроможними.

https://www.facebook.com/decentralizationisdobre/videos/636513933573314/

Для довідки:

DOBRE – Децентралізація приносить кращі результати та ефективність – це програма, яка шляхом надання технічної та фінансової підтримки створить умови у 75 об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) України для покращення управління ресурсами, підвищення якості комунальних послуг, стимулювання місцевої економіки та долучення громадян до розбудови своїх громад. DOBRE посилюватиме місцеве самоврядування, поглиблюватиме демократію, сприятиме процвітанню та стабільності громад та поширюватиме досвід ОТГ серед інших громад для заохочення нових об’єднань.

Програма фінансується Агенством США з міжнародного розвитку та виконується Американсько-українсько-польським консорціумом під управлінням Глобал Ком’юнітіз. Партнерами програми є: Український Кризовий Медіа Центр (УКМЦ), SocialBoost, Фундація Підтримки Місцевої Демократії, Польща (FSLD), Малопольска Школа Державного Управління при Краківському Університеті Економіки (MSAP/UEK), Національний Демократичний Інститут (NDI).

DOBRE має дві основних цілі: підтримка доброї практики місцевого самоврядування в ОТГ та допомога громадянам та громадянському суспільству в конструктивній взаємодії з органами врядування та формуванні вимог щодо прозорості та послуг.

Агентство США з міжнародного розвитку (англ. United States Agency for International Development, USAID) — незалежне агентство федерального уряду США.

Затверджена USAID Стратегія співпраці з Україною з питань розвитку у 2019-2024 рр.  у якості першочергових виокремлює такі питання, як антикорупційна діяльність, протидія впливу російської агресії, а також сприяння економічному розвитку та енергетичній незалежності країни.   Окрім того, USAID і далі підтримуватиме заходи зі зміцнення демократії та досконалих механізмів врядування, поліпшення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у Східній Україні.

Починаючи з 1992 року, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку USAID, складає понад 3 млрд. дол. США.