В ХОДА розповіли, скільки коштує лікування від коронавірусу та обсервація

24 Квітня 2020, 18:28

Хворі на COVID-19 в стаціонарних умовах лікуються безкоштовно. Однак чинним законодавством не передбачено безкоштовне лікування хворих, які перебувають удома.

Про це розповіла кореспонденту сайту ІРС-Генічеськ заступниця директора Департаменту здоров’я Херсонської облдержадміністрації Ліна Бондарева під час онлайн-брифінгу 24 квітня.

«Ми порахували, з середнім ступенем важкості лікування коштує 12 тисяч гривень, з важким ступенем – орієнтовно 28 тисяч гривень, без урахування дезінфікуючих засобів, антисептиків, засобів індивідуального захисту та заробітної плати медичних працівників», – зазначила Ліна Бондарева.

Вона уточнила, що станом на ранок 24 квітня у Херсонській області вже 79 випадків COVID-19. З них один летальний, 11 людей одужали.

Наразі лікування проходять 67 осіб, з яких 18 перебувають у стаціонарах, а 49 -лікуються вдома.

Крім того, представниця ХОДА розповіла щодо вартості перебування в обсервації.

Як виявилося, в різних закладах вартість варіюється: від 176 гривень до 300 гривень. При цьому ті, хто бажає, можуть пройти обсервацію не в бюджетних установах, а з підвищеним комфортом.

«Ці заклади ми забезпечували за кошти місцевих бюджетів і закладів. У нас є один заклад «Акваторія» у місті Генічеську, де особи, які бажають мати підвищені комфортні умови, перебувають за власний кошт. Вартість такого перебування на добу 220 гривень без харчування», – зазначила заступниця директора Департаменту здоров’я ХОДА.

https://www.facebook.com/khoda.gov.ua/videos/230598301493063/

Як повідомлялося, згідно даних, оприлюднених станом на 9.00 24 квітня МОЗ України, у Херсонській області було зареєстровано 77 випадків коронавірусу.

Станом на 24 квітня в Україні 7647 лабораторно підтверджених випадків коронавірусу, з них 477 нових, які були зафіксовані за минулу добу. З виявлених випадків 193 летальні, 601 пацієнт одужав.

З 29 березня МОЗ Україн оновив алгоритми амбулаторно-поліклінічної допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19.

Відповідно до цих алгоритмів, пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах. Амбулаторне (домашнє) лікування суворо заборонене у разі, якщо пацієнт перебуває в групі ризику щодо розвитку ускладнень або має симптоми, що характеризують середньо-тяжкий і тяжкий перебіг. До таких симптомів відносяться: ядуха; утруднене дихання; збільшення частоти дихальних рухів більше фізіологічної норми; кровохаркання; шлунково-кишкові симптоми (нудота, блювання, діарея); зміни психічного стану (сплутаність свідомості, загальмованість).

Все лікування, яке хворий на COVID-19 отримує у стаціонарних умовах, безкоштовне, в тому числі й підключення до апарату штучної вентиляції легень.

Нагадаємо: