У поліції розповіли, що загрожує мітингувальникам на Антонівському мосту Херсонщини

26 Квітня 2020, 19:30

У поліції вирішується питання щодо кваліфікації дій мітингувальників на Антонівському мосту в Херсонській області. Крім складення протоколів про адміністративне правопорушення, також можуть бути відкриті кримінальні провадження.

Про це сайту ІРС-Генічеськ повідомила керівниця відділу комунікації главку Нацполіції в Херсонській області Тетяна Пшонь.

«Працівниками поліції внесено інформацію до журналу єдиного обліку щодо порушення вимог карантину. Наразі слідчими вирішується питання про кваліфікацію. Крім протоколів про адміністративне правопорушення на осіб, також можуть бути порушені кримінальні провадження по статті 325, розповсюдження хвороб. Також вирішується питання щодо несанкціонованого перекриття доріг. Там дійсно, на три години заблокували дорогу, не могли проїхати автомобілі. На завтрашній день уже буде вирішено питання про кримінальне провадження», – розповіла спікерка головного управляння поліції Херсонської області.

Для забезпечення громадського порядку на місці події перебувало більше 60 працівників поліції. На місці працювала слідчо-оперативна група, група фіксації, спепідрозділи. Правоохоронці роз’яснювали громадянам необхідність дотримання дистанції та вимог карантину. Проте учасники акції не реагували, деякі з них перебували без засобів індивідуального захисту.

Фото: Facebook-сторінка Яніни Лебедєвої

«Протоколи на місці не складали, оскільки ситуація і так була доволі конфліктна та напружена, у нас є місяць на складення протоколів про адміністративні правопорушення. Вдаватися можна було до силового методу реагування, але це була би конфліктна ситуація, постраждали би і громадяни, які прийшли на акцію. Була така ситуація, що закидали автівку “АТБ”. Правоохоронці відреагували, всіх відтиснули з проїжджої частини. Це було ще до того, як почали перекривати рух автомобілів. Силового розгону не здійснювали, проводили інформаційну роботу і фіксували правопорушення, особи будуть притягнені до відповідальності за вказані дії», – акцентувала Тетяна Пшонь.

Санкція статті 325 ККУ (Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань) передбачає штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Як повідомлялося раніше, у неділю, 26 квітня, на Херсонщині проходив мітинг місцевих аграріїв за відкриття ринків. Мітингувальники ходили по пішохідному переходу на Антонівському мосту біля Херсона, тим самим перекривши рух транспорту.

https://www.facebook.com/lebedeva.janina/videos/10219494327982010/

Аграрії анонсували свою акцію у соцмережах. У Нацполіції відреагували попередженням.

“Шановні громадяни! Звертаємо вашу увагу, що проведення всіх масових заходів на території держави заборонено. Тому попереджаємо, що кожен громадянин, який прийде на мітинг буде притягнутий до адміністративної відповідальності  за ст.44-3 «Порушення правил щодо карантину людей» Кодексу України про адміністративні правопорушення”, – йдеться у повідомлені поліції Херсонської області.

Нагадаємо: