На Херсонщині розгорнули 10 пунктів медичного сортування хворих на COVID-19

01 Квітня 2020, 00:57

На Херсонщині розгорнуто 10 тимчасових пунктів скринінгового медичного сортування хворих на COVID-19. Базові пункти включають: надання медичної маски пацієнту та його супровід; безконтактне вимірювання температури тіла пацієнта; короткий збір анамнезу на виявлення респіраторних симптомів (кашель, нежить, задишка тощо).

Про це повідомив голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв під час брифінгу 31 березня, пише сайт ІРС-Генічеськ.

“Усі пацієнти, які звертаються до закладів охорони здоров’я повинні пройти попереднє скринінгове медичне розподілення ще до входу в приймальне відділення. Це надає можливість медичним працівникам розподіляти пацієнтів в залежності від ступеня важкості та госпіталізувати до лікарень лише тих хворих, які потребують цілодобового медичного спостереження. Така схема сприятиме зниженню випадків інфікування на території лікарні, також для медичного персоналу та інших пацієнтів”, – розповів Юрій Гусєв.

Очільник ХОДА зазначив, що наразі в Херсонській області є 2 особи з підозрою на коронавірус. Один випадок (виявлений раніше) захворювання на COVID-19 підтверджено. Він закликав співгромадян зберігати спокій та дотримуватися правил карантину.

Також він розповів, що в рамках роботи Єдиного антикризового штабу допомогу отримало 320 осіб: малозабезпечені, одинокі матері, багатодітні родини – у вигляді продуктів харчування (крупи, борошно, макарони, олія, печиво). На «гарячу лінію» штабу за весь період роботи звернулося понад 1 000 осіб.

Крім того, Юрій Гусєв висловився і щодо роботи ринків. “Ринки на Херсонщині почнуть працювати лише після вжиття усіх санітарних та протиепідемічних заходів. Контроль за їх виконанням здійснюватиме ГУ Національної поліції в Херсонській області”, – сказав голова ХОДА.

За інформацією МОЗ, тимчасові пункти скринінгового медичного сортування хворих на COVID-19 розгорнуто по всій Україні на території лікарень першої хвилі госпіталізації. Всі пацієнти з респіраторними симптомами, які звертаються у заклад охорони здоров’я (самозвернення, направлення лікарем чи транспортування бригадою екстреної медичної допомоги) повинні пройти первинне скринінгове медичне розподілення ще до входу у приймальне відділення (відділення екстреної медичної допомоги).

Як повідомлялося, з 29 березня Україна працюватиме за оновленими медичними стандартами надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Зокрема, МОЗ Україн оновив алгоритми амбулаторно-поліклінічної допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19.

Відповідно до цих алгоритмів, пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах.

Станом на 22:00 31 березня в Україні 645 лабораторно підтверджених випадків COVID-19 ПЛР-дослідженням. Усього зафіксовано 17 летальних випадків від COVID-19 в Україні. Загалом 10 людей вже одужали — повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в організмі.

Станом на кінець 31 березня у світі підтверджені 850 тисяч випадків зараження новим коронавірусом, понад 41 тисячі людей померли, більше 176 одужали. Найбільша кількість інфікованих у США – 184 183, далі йде Італія – 105 792 та Іспанія – 94 417.

11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я визнала спалах захворювання, що викликається новим коронавірусом, пандемією.

З 12 березня до 3 квітня в України запровадили карантин. 25 березня Кабінет міністрів продовжив карантин до 24 квітня та запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території країни.

Американські вчені інституту Джона Хопкінса  розробили онлайнресурс, на якому можна відстежувати поширення нового коронавірусу в реальному часі. Для демонстрації актуальних даних про кількість заражених, сервіс використовує дані Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Більше інформації про нову коронавірусну інфекцію та як уберегтися за посиланням на офіційний ресурс Центру громадського здоров’я МОЗ України: https://phc.org.ua/…/inshi…/koronavirusna-infekciya-covid-19

Читати новину російською.