На Херсонщині правоохоронці виявили відкриті перукарні й спортзали: складено адмінпротоколи

09 Квітня 2020, 21:34

Фото IPC-Херсон

Правоохоронці Херсонщини склали вже 179 протоколів через порушення правил карантину. Більшість з них стосується порушників заборони ведення господарської діяльності.

Про це сайту ІРС-Генічеськ повідомила начальниця відділу комунікації  Головного управління Національної поліції в Херсонській області Тетяна Пшонь.

За її словами, станом на 9 квітня в області складено 179 протоколів за статтею 44 з позначкою 3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил карантину). Адмінпротоколи направляються до суду, де ухвалюватимуться рішення щодо можливості притягнення порушників до відповідальності.

Більшість виявлених порушень в Херсоні та стосуються роботи об’єктів господарської діяльності, яким зараз заборонено працювати. Правоохоронці виявили відкритими деякі перукарні, спортзали, складали протоколи на перевізників, а також порушників умов обсервації.

Після введення додаткових обмежень з шостого квітня правоохоронці виявляли і тих, хто перебував в громадських місцях без засобів захисту (масок або респіраторів), відвідувачів парків і скверів, дитячих і спортивних майданчиків. В таких випадках поліціянти здебільшого обмежувалися попереджаннями, але в деяких випадках, коли люди продовжували ігнорувати законні вимоги, складали адмінпротоколи.

Як повідомлялося, раніше співробітники поліції Херсонської області виявили жителів області, які поширювали фейки про коронавірус.

Для попередження розповсюдження коронавірусної хвороби Кабмін запровадив більш жорсткі обмежувальні заходи.

Згідно з прийнятими змінами на всій території України до кінця карантину діятиме заборона на:

  • з 6 квітня перебування в громадських місцях без вдягнутої маски, респіратора;
  • з 6 квітня переміщення групою осіб більш ніж дві особи (крім випадків службової необхідності та супроводження дітей);
  • перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років без супроводу батьків;
  • відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон (крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності);
  • відвідування спортивних та дитячих майданчиків;
  • відвідування установ і закладів, що надають паліативну допомогу, соціального захисту, установ і закладів, що надають соціальні послуги;
  • перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, тощо.

Також постановою закріплюються правила проведення самоізоляції та обсервації. Контроль за дотриманням режиму самоізоляції здійснюється поліцейськими, військовослужбовцями, Національною гвардією, працівниками державних установ Міністерства охорони здоров’я, тощо.

Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)» та ввела адміністративну і кримінальну відповідальність за порушення правил карантину при коронавірусі:
штраф за порушення правил карантину становитиме від 17 тисяч до 32-х тисяч гривень. Наприклад, якщо особа, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою, самовільно залишить місце карантину, то нестиме вказану адміністративну відповідальність. Для посадових осіб за невиконання правил карантину шраф збільшено: від 34 тисяч до 170 тисяч гривень;
кримінальна відповідальність настає за порушення правил та норм, направлених на запобігання епідемічним захворюванням та боротьби з ними. Якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, передбачено штраф від 17 тисяч до 51 тисячі гривень або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3-х років, або позбавлення волі на строк до 3-х років. Наприклад: за невжиття карантинних заходів та обсервації осіб, які перебували у контакті з хворими; невиконання розпорядження про госпіталізацію, незакриття ввозу та вивозу пасажирів в окрему місцевість тощо.
Якщо такі дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, це карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Нагадаємо: