У Генічеську проводять рейди з дотримання карантину: виявляють порушників

18 Березня 2020, 19:23

В умовах дії загальнодержавного карантину, запровадженого в Україні з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції, співробітники Генічеського відділу поліції проводять рейди щодо дотримання суб’єктами господарювання правил карантину. 

“Вчора ми проводили роз’яснювальну роботу, сьогодні виявляємо правопорушників”, – зазначив у коментарі сайту ІРС-Генічеськ начальник Генічеського відділу поліції Сергій Балута.

За повідомленням кореспонденту сайту ІРС-Генічеськ у середу, 18 березня, представники національної поліції проводили перевірку у гіпермаркеті “33 квадратних метри” (всеукраїнської мережі будівельно-господарських магазинів та супермаркетів), в якому, попри заборони, продовжували реалізацію великого асортименту товарів.

Сергій Балута, який особисто виїхав на місце події, повідомив сайту ІРС-Генічеськ про складення адмінпротоколу щодо невиконання карантинних обмежувальних заходів.

Начальник місцевого відділу поліції також запевнив, що на днях оголисить дані про результати проведених рейдів, кількість виявлених порушників.

За порушення правил карантину передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

За повідомленням поліції Херсонської області, в умовах дії загальнодержавного карантину, запровадженого в Україні з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції, поліція Херсонщини посилює заходи безпеки, зокрема, проводяться рейди вулицями міст і селищ щодо дотримання суб’єктами господарювання карантину, збільшується обсяг територій патрулювання та кількість задіяних у цьому працівників.
В першу чергу, заходи направлені на контроль за дотриманням суб’єктами господарювання та підприємцями карантинних обмежувальних заходів. 17 березня рейд правоохоронців мав інформаційний характер. Підприємців та фізичних осіб попереджали про адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення правил карантину, рекомендували призупинити роботу торгівельних об’єктів або закладів громадського харчування. Рейди правоохоронців будуть проводитися на постійній основі і у разі виявлення порушень карантину, посадові особи або відповідальні за суб’єкти господарської діяльності будуть притягнуті до відповідальності.


Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)» та ввела адміністративну і кримінальну відповідальність за порушення правил карантину при коронавірусі:
штраф за порушення правил карантину становитиме від 17 тисяч до 32-х тисяч гривень. Наприклад, якщо особа, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою, самовільно залишить місце карантину, то нестиме вказану адміністративну відповідальність. Для посадових осіб за невиконання правил карантину шраф збільшено: від 34 тисяч до 170 тисяч гривень;
кримінальна відповідальність настає за порушення правил та норм, направлених на запобігання епідемічним захворюванням та боротьби з ними. Якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, передбачено штраф від 17 тисяч до 51 тисячі гривень або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3-х років, або позбавлення волі на строк до 3-х років. Наприклад: за невжиття карантинних заходів та обсервації осіб, які перебували у контакті з хворими; невиконання розпорядження про госпіталізацію, незакриття ввозу та вивозу пасажирів в окрему місцевість тощо.
Якщо такі дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, це карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Як повідомлялося раніше, на виконання урядових постанов, Генічеська районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій вирішила рекомендувати виконкомам міської, селищних та сільських рад, підприємствам, установам організаціям всіх типів та форм власності: призупинити діяльність наступних об’єктів (на час карантину): заклади громадського харчування.торгово-розважальні центри, установи сфери послуг та торгівлі (крім он-лайн послуг), перукарні, установи побутового обслуговування (салони краси); тощо. Детальніше про рішення комісії за посиланням.

Згідно інформації урядового порталу, на виконання доручення президента України та рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС Кабінет Міністрів прийняв рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України для запобігання поширенню коронавірусної інфекції. Постановою введена заборона залізничного, авіа- та автобусного міжміських та міжобласних пасажирських перевезень, а також робота метрополітенів.

Також з 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб. Дозволено лише заходи, необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

З 17 березня заклади громадського харчування (ресторани, кафе), торговельно-розважальні центри, інші заклади розважальної діяльності, фітнес-центри, заклади культури повинні тимчасово припинити свою роботу. Дозволено надавати послуги з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлення за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

Дозволяється торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Також можна здійснювати банківську та страхову діяльність.

Контроль за виконанням даної постанови Уряду покладено на МВС та Національну поліцію. Органам влади, підприємствам та організаціям рекомендовано забезпечити організацію позмінної роботи працівників, а за технічної можливості – також роботи в режимі онлайн.

Згідно інформації Міністерства охорони здоров’я, станом на ранок 18 березня 2020 року в Україні було лабораторно підтверджено 14 випадків COVID-19, з них 2 летальних.

Протягом дня 17 березня до Центру громадського здоров’я надійшла 41 підозра на COVID-19 (Вінницька, 3, Дніпропетровська 5, Донецька 3, Закарпатська 3, Івано- Франківська 3, Київ 14, Миколаївська 1, Рівненська 2, Сумська 2, Тернопільська 2, Херсонська 1, Черкаська 1, Чернівецька 1). Всього з початку 2020 року надійшло 181 повідомлення про підозру на COVID-19, 14 випадків  підтверджено лабораторно, Чернівецька область – 10 (1 леталь ний), Київська область – 3, Житомирська 1 (1 летальний).

До вірусологічної референс-лабораторії 17 березня було доставлено 25 зразків, протестовано – 34 зразки, отримано 7 позитивних (Чернівецька область 6, Київська область 1)  на COVID-19, решта мазків в роботі.

У  світі було зареєстровано 198 155 випадків захворювання COVID-19, з них 81 960 осіб одужали; за межами Китаю зафіксовано 117 069  випадків.

Читати новину російською.