Прикордонники: заборон на пропуск кримчан через КПВВ немає

13 Березня 2020, 15:54

КПВВ на адмінкордордоні з Кримом працюють у штатному режимі. Прикордонники не отримували нових розпоряджень щодо пропуску іноземців та мешканців окупованиїх територій.

Про це у коментарі сайту ІРС-Генічеськ розповів керівник пресслужби Херсонського прикордонного загону Держприкордонслужби Украъни Іван Шевцов.

За його словами, станом на 15.30 13 березня ніяких спеціальних розпоряджень щодо обмеження роботи контрольних пунктів і пропуску людей через адмінкордон з Кримом прикордонники не отримували.

Іван Шевцов запевнив, що в разі введення змін у роботі КПВВ, прикордонники оперативно проінформують про це.

Також представник ДПСУ розповів, що 26 лютого здійснюється температурний скринінг громадян, які перетинають адмінкордон з Кримом.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, нещодавно міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у зв’язку з введенням карантину через небезпеку розповсюдження коронавірусу в Україні запропонував не пропускати мешканців окупованих територій Донбасу і Криму на підконтрольну українському уряду територію. Він також пропонує заборонити перетин КПВВ для іноземців.

Нагадаємо:

  • З кінця лютого 2020 року для недопущення поширення коронавірусу українські прикордонники посилили заходи контролю у контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) на Донбасі. У всіх громадян, які слідують з окупованої території через лінію розмежування, перевіряють температуру тіла.
  • З 7 березня введені тимчасові обмеження на перетин КПВВ через поширення на окупованому Донбасі випадків захворювання на гострі респіраторні захворювання, збудником яких, ймовірно, є коронавірус. У разі виявлення ознак захворювання на коронавірусну інфекцію в жителів тимчасово окупованих територій, їх не пропускають через лінію розмежування.
  • Низка правозахисних організацій заявили, що наказ Командуючого ООС Володимира Кравченка про обмеження перетину КПВВ через можливе захворювання на коронавірус на окупованому Донбасі є дискримінаційним, оскільки він непропорційно обмежує права та свободи людини. Правозахисники зажадали від Кравченка скасувати наказ, як такий, що порушує конституційні права громадян, передбачені статтями 24, 33 та 49 Конституції України, штучно поділяючи громадян України на тих, хто має право на отримання медичної допомоги і може вільно пересуватися, і тих, хто цієї можливості позбавлений.
  • Представник омбудсмена України в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський повідомив, що штаб ООС внесе зміни в рішення про тимчасові обмеження на перетин КПВВ через можливе поширення на окупованому Донбасі захворювання коронавірусом.

Читати новину російською.