Поліція виявила порушників карантину і поширювача фейків про коронавірус на Херсонщині

20 Березня 2020, 19:31

Під час проведення перевірок з дотримання карантинних заходів поліціянти Херсонщини склали 46 протоколів. Один з них складений через розповсюдження фейкової інформації щодо ситуації із коронавірусом.

Про це сайту ІРС-Генічеськ повідомила начальниця відділу комунікації  Головного управління Національної поліції в Херсонській області Тетяна Пшонь.

Протягом п’ятниці, 20 березня, Херсонські правоохоронці склали 22 протоколи про порушення правил карантину.Напередодні були складені 24 протоколи. Адмінпротоколи направляються до суду, де ухвалюватимуться рішення щодо можливості притягнення порушників до відповідальності.

Найбільше протоколів складено в місті Херсон. Більшість з них – за здійснення торгівлі. Також під час контролю за дотриманням карантинних заходів пасажироперевізниками поліцейські виявили порушників, які здійснювали перевезення пасажирів понад встановлену норму.

Один протокол на мешканку міста Олешки був складений через розповсюдження у соцмережах фейкової інформації про коронавірус. Крім того, наразі опрацьовується інформація щодо поширення фейків ще один жителем Херсонщини.

«Поширювалася інформація, що медичні працівники під приводом проводення тестів на коронавірус здійснюють шахрайські дії, викрадають кошти у громадян. Також була інформація, яка сіяла паніку серед населення, що будуть щось розпилювати у повітрі над Херсоном, а влада про це не повідомляє», – розповіла спікерка поліції Херсонської області.

Крім того, Тетяна Пшонь звернула увагу, що на виконання вимог урядової постанови та рішень місцевої влади на території області не працюватимуть ринки і ярмарки, в тому числі, сільськогосподарських товарів. Із суботи, 21 березня, представники поліції будуть виявляти правопорушників.

За її словами, на Херсонщині в період карантину понад 500 поліцейських щодня залучаються для посилення публічної безпеки.

Як повідомлялося раніше, до завершення карантину поліція Херсонської області перейшла на посилений варіант несення служби, регулярно проводяться рейди щодо дотримання обмежувальних заходів.

18 березня співробітники Генічеського відділу поліції склали протокол про порушення правил щодо карантину людей через продовження роботи одного з будівельно-господарських супермаркетів.

Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)» та ввела адміністративну і кримінальну відповідальність за порушення правил карантину при коронавірусі:
штраф за порушення правил карантину становитиме від 17 тисяч до 32-х тисяч гривень. Наприклад, якщо особа, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою, самовільно залишить місце карантину, то нестиме вказану адміністративну відповідальність. Для посадових осіб за невиконання правил карантину шраф збільшено: від 34 тисяч до 170 тисяч гривень;
кримінальна відповідальність настає за порушення правил та норм, направлених на запобігання епідемічним захворюванням та боротьби з ними. Якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, передбачено штраф від 17 тисяч до 51 тисячі гривень або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3-х років, або позбавлення волі на строк до 3-х років. Наприклад: за невжиття карантинних заходів та обсервації осіб, які перебували у контакті з хворими; невиконання розпорядження про госпіталізацію, незакриття ввозу та вивозу пасажирів в окрему місцевість тощо.
Якщо такі дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, це карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

З 12 березня до 3 квітня на усій території України установлений карантин. Відвідування закладів освіти її здобувачами забороняється.

Згідно інформації урядового порталу, на виконання доручення президента України та рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС Кабінет Міністрів прийняв рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України для запобігання поширенню коронавірусної інфекції. Постановою введена заборона залізничного, авіа- та автобусного міжміських та міжобласних пасажирських перевезень, а також робота метрополітенів.

Також з 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб. Дозволено лише заходи, необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

З 17 березня заклади громадського харчування (ресторани, кафе), торговельно-розважальні центри, інші заклади розважальної діяльності, фітнес-центри, заклади культури повинні тимчасово припинити свою роботу. Дозволено надавати послуги з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлення за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

Дозволяється торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Також можна здійснювати банківську та страхову діяльність.

Контроль за виконанням даної постанови Уряду покладено на МВС та Національну поліцію. Органам влади, підприємствам та організаціям рекомендовано забезпечити організацію позмінної роботи працівників, а за технічної можливості – також роботи в режимі онлайн.

Читати новину російською.