Іванов пояснив, чому голосував за продаж землі

31 Березня 2020, 15:38

Народний депутат України від 185-го округу Володимир Іванов переконаний, що ринок землі необхідний країні та запропонував обговорювати інструменти впровадження земельної реформи.

Про це Володимир Іванов проінформував на своїй сторінці у Фейсбуці, пише сайт ІРС-Генічеськ.

“Україна – не Північна Корея. Ринок землі потрібен нашій країні, і часто за емоційними лозунгами губиться суть, тому давайте обговорювати конкретні інструменти впровадження реформи”, – наголосив народний обранець.

“Реформа НЕ запускається одразу ж, під час кризи, а набуває чинності з 1 липня 2021 року. Державні та комунальні землі сільськогосподарського призначення НЕ продаються. До 2023 року землю можуть купувати лише фізичні особи-українці, не більше 100 га землі в одні руки. Чи продавати землю іноземцям – вирішить народ на референдумі. Продаж землі росіянам – заборонений за будь-яких умов. Лише безготівковий розрахунок за землю. Ділянки у 50-кілометровій прикордонній зоні не продаються. Юридичні особи-українці зможуть купувати землю лише з 2023 року по 10 тисяч га в одні руки. Банки не купуватимуть, а лише братимуть землю в заставу”, – акцентував Володимир Іванов.

Також він розповів, що “держава не скорочує підтримку аграріїв навіть в умовах пандемії коронавірусу”.

“Як і планувалося, чотири мільярди гривень з бюджету виділять на здешевлення кредитів, компенсацію вартості придбання сільгосптехніки, розвиток фермерських господарств тощо”, – зазначив нардеп.

Як повідомлялося, в ніч на 31 березня Верховна Рада України ухвалила закон про запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення.

За проголосували 259 народних депутатів, проти – 24, утрималось троє, не голосувало – 29. Троє нардепів від Херсонщини (Павло Павліш, 182 округ, Володимир Іванов, 185 округ, Олексій Ковальов, 186 округ) проголосували за, Ігор Колихаєв, 184 округ, – проти, Вікторія Вагнєр, 183 округ, – утрималась.

Ринок має запрацювати з 1 липня 2021 року (раніше мав запрацювати з 1 жовтня 2020 року), після чого ще два роки тільки фізичні особи зможуть купувати землю, і не більше 100 гектарів. У перші два роки буде діяти обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2023 року обмеження становитиме до 10 тис га в одні руки, як передбачено нинішнім проєктом.

Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року. При цьому, у своїй власності компанії зможуть концентрувати до 10 тисяч гектарів.

Цей закон надає власникам сільськогосподарської землі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також купувати землю. Раніше люди могли передавати землю лише шляхом довгострокових договорів оренди, які укладалися на десятки років.

Мораторій на продаж землі діяв в Україні з 2001 року. Спершу його продовжили до 2005 року — до того часу в Україні мали розробити закон про обіг сільськогосподарських земель та запровадити ринок. Однак цього не сталося, тому мораторій продовжували щороку на 1 рік. Востаннє мораторій на продаж землі продовжили до кінця 2019 року, однак ринок землі не запрацює доти, доки не буде ухвалено закону про обіг землі.

Право на купівлю та продаж сільськогосподарської землі дозволяє повноцінне володіння земельними паями та відкриває можливості для використання землі у якості застави для кредиту.

Як повідомлялося раніше, 13 листопада 2019 року Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за проєкт закону №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує мораторій на продаж сільськогосподарської землі.

На позачергових виборах до Верховної Ради України 2019 року на одномандатному виборчому окрузі № 185 у Херсонській області переміг кандидат від “Слуги народу” Володимир Іванов. До  складу 185-го округу входять місто Каховка, Верхньорогачицький, Генічеський, Іванівський, Каховський, Нижньосірогозький, Новотроїцький райони, частина Чаплинського району Херсонської області.

Читати новину російською.